Irák prudce zvedl ceny ropy , benzin může podražit i v Česku

24.11.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Irácký prezident Saddám Husajn nechal včera na trhu s ropou vybuchnout časovanou bombu a odmítl pokračování programu "Ropa za potraviny"

Irácký prezident Saddám Husajn nechal včera na trhu s ropou vybuchnout časovanou bombu a odmítl pokračování programu "Ropa za potraviny". Ceny ropy tak stouply na nejvyšší úroveň od války v Perském zálivu v roce 1991.
Nečekaný tah Bagdádu znamená, že ceny ropy budou stoupat v zimě, kdy je po tomto zdroji energie ve většině odběratelských zemí včetně USA, Saddámova úhlavního nepřítele největší poptávka. Všeobecně se sice očekává, že zhruba za měsíc bude program "Ropa za potraviny"

opět fungovat, mezitím však mohou celosvětově vzrůst ceny ropných produktů. V České republice by tak litr benzinu mohl podražit přibližně o deset procent. Sankcemi omezený vývoz irácké ropy se v současné době na světovém trhu podílí zhruba čtyřmi až pěti procenty. Program "Potraviny za ropu" umožňoval Saddámovu režimu prodávat omezené množství ropy za základní potraviny a léky pro obyvatele Iráku, na něž tvrdě dopadají důsledky dlouholetého obchodního embarga.

Zdroj: LN z 24. 11. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU