Ekonomická krize zamíchala trhem práce

24.11.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Stále menší možnost uplatnění budou v budoucnu nabízet banky

Stále menší možnost uplatnění budou v budoucnu nabízet banky . U zájemců o práci přetrvává zásadní problém bez praxe často nemají šanci.

Od začátku ekonomické krize v roce 1997 se změnila nejen výkonnost české ekonomiky, výše inflace, ale velké změny zasáhly i trh práce. Kromě prudkého růstu nezaměstnanosti ze čtyř procent z června 1997 na současných 8,9 procenta se výrazně změnila i poptávka zaměstnavatelů po jednotlivých profesích.
"Stále menší zájem

je o ekonomy a právníky," říká Vladimír Rudolf z Výzkumného ústavu práce a sociálních věcí.

Šance uplatnit se například v bance se bude zřejmě snižovat v souvislosti s předpokládaným propouštěním v celém bankovním sektoru. Ale i mezi ekonomickými profesemi se najde výjimka, například účetní jsou stále žádaní. Naopak podle Rudolfa nemají problém s pracovním uplatněním špičkoví odborníci, ale i kvalifikovaní dělníci. "Zájem je o kvalifikované dělnické a technické obory," dodává Tadeáš Kokotek, ředitel odboru

trhu práce na ministerstvu práce a sociálních věcí. Mezi tyto profese patří například soustružníci kovů, zámečníci, štukatéři, svářeči, strojírenští technici a projektanti. "Celkem rychle najde práci šikovný obchodník a pak lidé s určitou kvalifikací, například účetní se znalostí angličtiny, programátor nebo logistik," říká Renata Šťastná z personální společnosti Axial Personnel Agency.

Podle Iwony Cekalové z personální agentury Hill International mají nadále větší šanci najít práci lidé se zkušenostmi. "Obecný trend, jaký jsme zaznamenali, je odklon od mladých absolventů bez praxe ke zkušenějším zaměstnancům," dodává Šťastná. Problém s nalezením práce však nemají jen lidé bez praxe, ale i nekvalifikovaní a pomocní dělníci. Podle odborníků se však tito lidé

o nalezení práce ani nesnaží. Přes skutečnost, že zájem o některé profese je v současné době vyšší než o jiné, postihuje problém pracovních míst všechny skupiny obyvatelstva. Nezaměstnanost proto vzrostla i u zákonodárců, vedoucích a řídících pracovníků, a to kvůli problémům českých podniků zasažených propadem.

Zdroj: 24. 11. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU