Ceny kaprů budou na Vánoce stejné jako v loňském roce

25.11.1999 | ,
MAKRODATA A EU


V ČR se ročně spotřebuje 0,85 kilogramu ryb na osobu, což je padesátkrát méně než ve Skandinávii

V ČR se ročně spotřebuje 0,85 kilogramu ryb na osobu, což je padesátkrát méně než ve Skandinávii. Největší producent ryb v západních Čechách, akciová společnost Klatovské rybářství, bude podle posledních odhadů prodávat na Vánoce kapry ve stejných cenách jako loni, kdy stál kilogram kapra v živé váze 59 korun. Pro náš list to uvedl ředitel Jaroslav Průcha. "I když nám vzrostly náklady, hodláme stejnými vánočními cenami podpořit prodej ryb," upřesnil ředitel.

V českých zemích se ročně spotřebuje 0,85 kilogramu ryb na osobu, což je zhruba padesátkrát méně než ve Skandinávii. Přitom je v ČR roční nadprodukce ryb asi sedm tisíc tun při spotřebě devíti až deseti tisíc tun ryb. "Snažíme se přesvědčovat rovněž obchodníky, aby nezvyš

ovali enormně svoje marže a vyššími prodeji si zajistili stejný zisk," uvedl Průcha. Podle něj chystá společnost před Vánocemi masívní reklamní kampaň na podporu konzumace ryb a rybích výrobků. Klatovská firma, která v západních Čechách obhospodařuje 430 rybníků o celkové ploše 2300 hektarů, zahájila počátkem října výlovy. Letos se to týká 52 rybníků s tržními rybami a 273 rybníků s násadou. "Z podzimních výlovů přijde na trh 600 tun ryb," uvedl Průcha a dodal, že 85 procent tvoří kapr.

Čtyřicet až padesát procent kaprů ve váhové kategorii do 1,5 kilogramu poputuje na export především do Německa. Zhruba 300 tun ryb z podzimních rybolovů zásobí domácí vánoční trh. Klatovské rybářství vyprodukuje letos přes 900 tun ryb, z toho kolem 100 - 120 tun ryb lososovit

ých. Rybami firma zásobuje i vlastní zpracovnu v Tajanově u Klatov, kde začali s výrobou před rokem. Tajanovský provoz je jeden z nejmodernějších mezi sedmnácti zpracovnami, které v ČR fungují. "Vzhledem k malému zájmu českých lidí o konzumaci ryb musíme ztrátovou zpracovnu zatím dotovat z jiných činností," komentoval hospodaření ředitel. Ten věří, že se konzumace ryb zvýší například na úroveň Německa, kde je spotřeba desetkrát vyšší než v ČR.

Zdroj: HN z 25. 11. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU