Telička: Jednání s EU hrozí zpoždění

25.11.1999 | ,
Domovská stránka


Evropská unie musí vytvořit nové způsoby jednání s kandidátskými zeměmi, jinak hrozí zpoždění vstupních rozhovorů

Evropská unie musí vytvořit nové způsoby jednání s kandidátskými zeměmi, jinak hrozí zpoždění vstupních rozhovorů. Státní tajemník pro evropské záležitosti Pavel Telička to včera uvedl v souvislosti se záměrem Evropské komise znovu otevírat už uzavřené kapitoly o stavu připravenosti uchazečských zemí na vstup do EU.

"My i další uchazeči o členství tento návrh vítáme, ale měli bychom se soustředit spíše na kontrolu plnění přijatých úkolů. Nové projednávání již uzavřených kapitol by mělo být výjimečné a mělo by následovat až poté, co někdo nesplní své závazky nebo když se zásadně změní příslušná právní úprava unie," dodal Telička. EU kvůli tomu musí například změnit způsoby jednání s kandidáty a zřejmě i při

jmout více lidí, protože od příštího roku zahájí jednání s dalšími zeměmi. To podle jeho slov povede ke zvýšení nároků na všechny jednající strany, které se s tím budou muset vyrovnat. "Automatické otevírání oblastí, kde prozatím rozhovory skončily, by bylo výrazným zásahem do jednání a vedlo by k průtahům," upozornil Telička. Dalším ohrožením rychlosti předvstupních rozhovorů by mohlo být i to, že některé problémy by byly projednávány třeba i jenom s jedním kandidátem a ostatní by museli čekat na jejich ukončení.

Změny by se podle jeho slov měl dočkat i český přístup. Státní tajemník proto vypracoval návrhy na zlepšení stavu. Nechtěl k nim nic konkrétního říci, protože je ministrovi zahraničí Janu Kavanovi předal včera a chce mu ponechat čas k prostudování. Pouze uvedl, že "vládní integrační výbor (který tvoří většina ministrů) by měl mít silnější funkci než jenom jako doporučující orgán". Na činnost výboru podle Teličky "nemá zásadní dopad" dlouhodobá pracovní neschopnost jeho předsedy Egona Lánského. Prem

iér Miloš Zeman také nedávno oznámil, že Lánský odejde z vlády okamžitě po svém uzdravení. Státní tajemník by proto uvítal, kdyby se podařilo co nejdříve najít odpovídající náhradu.

Zdroj: HN z 25. 11. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka