Středoevropané vnímají unii střízlivěji než počátkem 90. let

25.11.1999 | ,
Domovská stránka


Nadšení z blížícího se vstupu do Evropské unie v zemích střední a východní Evropy vyprchává

Nadšení z blížícího se vstupu do Evropské unie v zemích střední a východní Evropy vyprchává. Snad s výjimkou České republiky, kde by podle posledního šetření STEM podpořilo účast v EU kolem 78 procent občanů. Tento obdivuhodný a zřejmě dočasný fenomén lze

na jedné straně přičíst nedobré vnitřní politické a ekonomické situaci a pocitu občanů, že domácí problémy je možné lépe řešit v rámci EU. Na druhé straně je to i odraz toho, že o vstupu a jeho důsledcích více mluví.

Do poloviny 90. Let téměř nikdo z vládnoucích politických elit reformních zemí, a to bez ohledu na politickou orientaci, nezpochybňoval zapojení do západoevropských struktur jako jediné východisko dalšího vývoje. To bylo vedeno snahou nespadnout do geopolitického vzduchoprázdna. Tato alternati

va byla také ještě před několika lety projímána jako vstupenka k dosažení blahobytu. "Vstup do Evropské unie není garancí rychlejšího hospodářského růstu a mnozí si to uvědomili," uvedl včera pro HN expert na otázky střední a východní Evropy Michael Dauderstädt z Nadace Friedricha Eberta. Dokazuje to nejednoznačný vývoj v chudších zemích unie, kdy přijetí Řecka a Irska provázelo počáteční snížení životní úrovně. Negativní zkušeností jsou i nové německé země, které byly převzaty skokem s šokovanými následky.

Existují navíc oprávněné obavy, že vstup do EU vystaví reformující se ekonomiky ostré konkurenci vyspělejších zemí.

To platí i v případě ČR, která podle některých představitelů českých bank nedokončila transformaci a nepřipravila podnikovou sféru na plošný střet s náročnějším prostředím. "Po vstupu ČR se dá očekávat jisté narovnání cenové hladiny asi na úroveň cen v Portugalsku," dodává ekonom Dauderstät, který se domnívá, že i tato skutečnost by mohla následně mít vliv na růst mezd, který se projeví ve zvýšené nezaměstnanosti.

Zdroj: HN z 25. 11. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka