Výši nájmů si budou určovat obce

26.11.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Regulaci nájmů chce Ministerstvo financí ukončit do roku 2002

Regulaci nájmů chce Ministerstvo financí ukončit do roku 2002

Mezi Ministerstvem financí a Ministerstvem pro místní rozvoj se schyluje ke střetu o rychlost a způsob uvolnění nájemného. O rok dříve, než předpokládal původní plán, chce Ministerstvo financí (MF) zrušit regulaci nájemného. Již od roku 2002 by se nájemné mělo určovat dohodou mezi nájemcem a pronajímatelem, přičemž mantinely cenového rozpětí by určovaly města a obce.

"V zmíněném roce by měl podle našich představ začít účinkovat připravovaný zákon o nájemném z bytu. Obce by měly pak určit nájemné v místě obvyklé podle velikosti, kvality vybavení, polohy, dopravní dostupnosti, ekologických hledisek a druhu bydlení," řekl včera našemu listu mluvč

í Ministerstva financí Libor Vacek.

Smluvní nájemné nesmí podle věcného návrhu zákona podstatným způsobem převyšovat obvyklé nájemné ve srovnatelném bytě. Pronajímatel by mohl nájemné měnit jednou za rok a nájemce o tom písemně informovat. Pokud by nájemce nesouhlasil, musel by se majitel bytu obrátit na soud. Pokud by ten shledal zvýšení jako oprávněné, může rozhodnout o platnosti nové výše nájemného od data oznámení pronajímateli. "Pronajímatel by si tedy nemohl nájemné zvyšovat, jak ho napadne, ale podl

e pravidel stanovených příslušnou obcí či městem," zdůraznil Vacek.

Zástupci Ministerstva pro místní rozvoj, které vláda nedávno pověřila vypracováním časového a věcného postupu deregulace nájmů, s návrhem MF ostře nesouhlasí. "Nedovedu si vůbec představit, že je možné nájemné uvolnit všude v jeden okamžik," řekl šéf sekce politiky bydlení MMR Jan Wagner. "Máme značně odlišnou představu. Regulaci chceme opustit, ale postupně a už vůbec ne k 1. 1. 2002," řekl.

Věcný záměr zákona o nájemném z bytu hodlá v nejbližších dnech Ministerstvo financí rozeslat do širokého připomínkového řízení nejen na ministerstva, ale i obcím, majitelům domů, sdružení nájemníků a podobně. "Očekáváme, že to vyvolá diskusi, která může vést k dalším námětům," řekl Libor Vacek.

Prozat

ím se předpokládá, že pokud by mezi pronajímatelem a nájemcem nedošlo k dohodě, nemůže se majitel bytu domáhat nájemného pod hrozbou výpovědi. Závazné je rozhodnutí soudu. "Na druhé straně nájemce po předložení dostatečných věrohodných důkazů, daných zákonem, nemá důvod se zvýšením nájemného nesouhlasit," uvádí se v důvodové zprávě k návrhu zákona.

Nebude-li dostatek informací v dané obci ke zjištění místně obvyklého nájemného, měl by zákon umožnit vycházet i z informací jiné, srovnatelné obce.

Úprava přehledů o placeném nájemném by se měla upravovat minimálně každé dva roky. Přehled dat bude shromažďovat obec ve spolupráci s nájemci i pronajímateli.

Jan Wagner však proti návrhu MF argumentuje tím, že přechod na systém obvyklý v západních zemích bude vyžadovat zásadní změnu zákona a řadu dalších operativních zásahů v exekutivě podle lokalit. "I když již dnes je nájemné leckde blízké rovnovážnému, je to většinou v menších obcích a regionech s nižší příjmovou hladinou. Rozhodně tomu tak není ve velkých měst

ech nad sto tisíc obyvatel, a zejména v Praze," uvedl.

Ministr pro místní rozvoj Jaromír Císař předloží vládě vlastní představu o rychlosti a způsobu deregulace příští měsíc. Ministr se v minulosti několikrát vyjádřil, že je zastáncem diferencovaného růstu nájemného v jednotlivých obcích podle polohy a kvality bydlení, nicméně prosazuje, aby si stát podržel právo rozhodovat o výši nájmů minimálně do roku 2003 a v některých velkých městech i déle.

Naproti tomu Ministerstvo financí navrhuje, aby zákon o náje

mném z bytu byl přijat již v roce 2001, aby obce měly dostatek času připravit se na jeho účinnost od následujícího roku. Nájemné dosud každoročně určuje Ministerstvo financí svou vyhláškou s tím, že ceny se mění vždy k 1. červenci příslušného roku.

Návrh

zákona by měl stejným způsobem jako dosud řešit úhrady za služby spojené s užíváním bytu. Jde například o odvoz odpadků, osvětlení společných prostor a podobně. Rozúčtování by mělo zůstat na dohodě majitele a nájemce.

Zdroj: HN z 26. 11. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU