Cena benzínu letos nepřekročí 30 Kč

26.11.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Další zdražení benzínu zvýší <!-- #2 --> <a href="." oldjava="('/moduly/modulzprava_velky/napoveda.phtml?language=1&id_kod=2',243,420,'no')">inflaci</a> přibližně o 0,2 procenta, projeví se to však až na prosincových číslech

Další zdražení benzínu zvýší přibližně o 0,2 procenta, projeví se to však až na prosincových číslech. Cena benzínu na českém trhu by se přitom prozatím neměla dostat až nad 30 korun za litr, v příštím roce se to však nedá vyloučit, tvrdí analytici.

Světové ceny ropy, základní suroviny pro výrobu pohonných hmot, jsou nyní na maximech od roku 1991 a stále rostou. Nyní se barel ropy cení okolo 26 dolarů. Růst světových cen se promítá i do ceny pohonných hmot na domácím trhu. Benzín u čerpacích stanic za poslední týden podražil zhruba o jednu korunu na litr, ještě více vzrostla cena motorové nafty.

"Predikce dalšího vývoje jsou obtížné, překonání hranice 30 korun za litr naturalu do konce roku je ale nepravděpodobné," řekl Vladimír Vacek ze společnosti Shell. Také podle analytiků by neměla cena benzínu překročit ještě v letošním roce hranici 30 korun za litr.

Na to, aby se ceny benzínu na domácím trhu dostaly nad tuto hranici, musela by cena ropy na sv

ětových trzích vzrůst výrazněji přes 30 dolarů za barel, domnívá se Martin Čihák z Komerční banky.

Z každého prodaného litru bezolovnatého benzínu Natural při celkové ceně 26,9 koruny za litr zbývá tuzemským distributorům pohonných hmot na pokrytí nákladů a tvorbu zisku zhruba 2,71 koruny. Zbytek ceny benzínu, tedy 24,19 koruny, tvoří především odvody státu v podobě spotřební daně a daně z přidané hodnoty, menší část pak náklady na dopravu a samotný nákup benzínu v rafinériích. Současná nákupní cena litru

benzínu Natural u České rafinérské představuje včetně poplatku za naložení zhruba 8,25 koruny.

Zdroj: HN z 26. 11. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU