Maďarsko platí za favorita

30.11.1999 | ,
Domovská stránka


Světová banka považuje Maďarsko za jednoho z hlavních kandidátů na vstup do Evropské unie, musí ale pokračovat ve svém reformním úsilí

Světová banka považuje Maďarsko za jednoho z hlavních kandidátů na vstup do Evropské unie, musí ale pokračovat ve svém reformním úsilí. Jeho hlavním úkolem je udržet ekonomickou stabilitu a dokončit reformy. Ve zprávě Světové banky se uvádí, že úroveň privatizace, ekonomická liberalizace a stabilizace posunuly Maďarsko mezi země, které mají k Evropské unii nejblíže.

Evropská unie reviduje kandidatury a úroveň připravenosti dalších patnácti zemí, z nichž většina je ze střední Evropy. Maďarsko je často zmiňováno jako jeden z hlavních kandidátů, s jehož přijetím se počítá na začátku příštího století.

Maďarsko chce v příštích pěti letech udržet ekonomický růst okolo pěti procent, což je podle SB reálný cíl. Dodává však, že takovýto růst je podmíněn ostatními ekonomickými indikátory, to znamená že je nutno udržet pod kontrolou deficit běžného účtu a rozpočtový deficit a pokračovat v reformách veřejného sektoru. Musí rovněž zlepšit úroveň služeb především ve zdr

avotnictví. "Zdraví maďarské populace je nejhorší mezi zeměmi Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj," uvádí banka.

Je třeba přijmout také více reforem ve veřejné správě a zlepšit schopnost přijímat a využívat prostředky EU. Maďarsko se totiž musí vzdát některých prostředků poskytnutých v rámci programů unie, protože je nebylo schopno využít ve stanoveném čase. Maďarsko počítá, že deficit běžného účtu letos dosáhne 2,3 miliardy dolarů neboli pěti procent HDP.

Zdroj: HN z 30. 11. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka