Mertlík: U povinného ručení hrozí kritická situace

30.11.1999 | ,
POJIŠTĚNÍ


Majitelé vozidel by si měli co nejrychleji uvědomit, že musejí do konce roku uzavřít pojištění odpovědnosti z provozu motorového vozidla (povinné ručení). Počet sjednaných smluv je stále nízký. Pokud se tato situace v nejbližších dnech nezmění, hrozí, že v posledních dnech letošního roku nastane kritická situace, uvedli dnes pro ČTK v prohlášení ministr financí Pavel Mertlík a prezident České asociace pojišťoven Vladimír Mráz.

Počet smluv se blíží k jednomu miliónu, zatímco Policejní prezídium Policie ČR evidovalo na konci roku 1998 přes 5,3 miliónu vozidel. Bez víkendů a svátků připadá na každý den do konce roku téměř 200.000 smluv.

Pojišťovny jsou připraveny prodloužit pracovní dobu, ale nelze zaručit, že toto opatření bude ke zvládnutí situace stačit v případě, že se postoj motoristů brzy nezmění. Jestliže bude někdo provozovat vozidlo bez pojištění, dopustí se přestupku a správní orgán mu může uložit pokutu až 20.000 Kč a zákaz řízení až na jeden rok.

Nový zákon o povinném ručení je účinný od 30. června. Zrušil monopol České pojišťovny na poskytování produktu a motoristům ukládá, aby ještě letos uzavřeli novou smlouvu s některou z dosud 11 oprávněných pojišťoven, jinak se vystaví nebezpečí sankce. O licenci žádá ještě pojišťovna Zürich.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ