Karty Visa ČS nelze na přelomu roku využít k operacím Key Entered

08.12.1999 | ,
ÚČTY A SPOŘENÍ


Majitelé karet Visa Classic a Visa Business vydaných Českou spořitelnou nebudou moci na přelomu tisíciletí používat tzv. Key Entered transakce. Společnost Visa International totiž podle oznámení banky klientům rozhodla, že majitelé těchto karet kvůli možným problémům s přechodem na rok 2000 této služby nebudou moci využívat od 15. prosince nejpozději do 10. lednu 2000.

Visa se obává ztráty takto provedených operací z off-line platebních terminálů. Například Komerční banka má platební terminály vybaveny on-line softwarem, který zajišťuje, že jakákoliv transakce je autorizována přímo u vydavatele karty. "KB tak nebude žádným způsobem omezovat možnost ručních vstupů do svých platebních terminálů," sdělila ČTK Markéta Dvořáčková z oddělení vnějších vztahů KB.

Rovněž IPB používá on-line platební terminály. Karel Tejkal z tiskového odboru Investiční a Poštovní banky potvrdil, že IPB tuto službu poskytuje ve velmi omezené míře. "Na přelomu roku nebude její rozsah nijak omezen," dodal Tejkal s tím, že případné rozhodnutí Visy bude IPB respektovat.

Tzv. Key Entered transakce se obecně používá velmi málo. Jde o platby kartou, kdy je nutné zadat data manuálně do elektronického platebního terminálu, například při telefonických, poštovních či internetových objednávkách či nefunkčnosti magnetického proužku. Standardního placení kartou se tedy toto omezení netýká.

V ČR se tyto transakce využívají pro hotely, restaurace a půjčovny aut. Je to především z důvodu přijatelného způsobu akceptace platebních karet Visa pro jejich držitele tak, aby v případě poskytnutí spropitného prostřednictvím platební karty nemuseli obsluhujícímu personálu opět poskytovat svoji platební kartu.

Naopak vydavatel karet Eurocard/Mastercard, společnost Europay, žádné omezení tohoto systému v souvislosti s obavami z přechodu na rok 2000 nechystá. "Europay nedoporučuje bankám žádné omezení, všechny operace s kartami Europay by měly přes přelom roku běžet normálně," prohlásil Aleš Ondrůj z mediální agentury Ogilvy&Focus, která vydavatele karet EC/MC v ČR mediálně zastupuje. Výhradně karty společnosti Europay nabízí v České republice například GE Capital Bank či Expandia Banka.

České banky svorně prohlašují, že na přechod na rok 2000 jsou připraveny a jejich vinou by neměly vzniknout při přelomu tisíciletí problémy.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ