Deutsche Telekom začal jednat o koupi Českých radiokomunikací

16.12.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Zájem o získání 51procentního státního podílu v Českých radiokomunikacích (ČRa) včera potvrdil německý telekomunikační operátor Deutsche Telekom (DT)

Zájem o získání 51procentního státního podílu v Českých radiokomunikacích (ČRa) včera potvrdil německý telekomunikační operátor Deutsche Telekom (DT). Jeho představitele má dnes přijmout náměstkyně ministra dopravy a spojů Marcela Gerlichová, jíž se však včera nepodařilo zastihnout.

Fond národního majetku (FNM) doporučil ministerstvům financí a dopravy a spojů změnu formy prodeje podílu státu v ČRa. Namísto nabídky akcií na kapitálových trzích ho doporučil s cílem většího ekonomického efektu prodat jednomu investorovi ve výběrovém řízení. O formě prodeje prostřednictvím nabídky na tuzemské a zahraničních burzách rozhodla vláda na podzim s tím, že Tele Danmark, který nyní drží v ČRa bezmála 21 procent akc

ií, měl zvýšit svůj podíl na 34 procent. Podle předběžných odhadů má výnos z prodeje na představovat kolem 20 miliard korun.

Deutsche Telekom je majoritním podílníkem v konsorciu CMobil, které v RadioMobilu vlastní 49procentní podíl. Da

lší akcie jsou v držení ČRa s tím, že mezi oběma firmami je dohoda o vzájemné opci, podle které by příští rok jedna z nich měla odkoupit podíl druhého partnera. Pokud by Deutsche Telekom získal ČRa, neměl by podle spekulací některých odborníků zřejmě zájem podíl v RadioMobilu odkoupit, protože by ho ovládal prostřednictvím ČRa. Tím by stát přišel o zajímavý výnos.

Smlouva s vybraným poradcem vlády na prodej ČRa, se společností ABN Amro Rotchild, která měla být podle prohlášení šéfa FNM Jana Stiesse z minulého čtvrtka podepsána tento týden, ještě uzavřena nebyla. "Vláda by se měla držet svých rozhodnutí," uvedl včera Jindřich Svátek z Raiffeisen Capital Investment. Na druhé straně připustil, že Deutsche Telekom je silnější partner než Tele Danmark, což by m

ohlo dlouhodobě zvýšit konkurenceschopnost vůči SPT Telecom. Pravděpodobné je podle něj, že německý operátor je ochoten za majoritní balík zaplatit prémii.

Zdroj: HN z 16. 12. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU