Pracovních příležitostí dále ubývá

09.12.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Zlepšení

Zlepšení na trhu práce očekávají analytici nejdříve za dva roky

Ani mírné oživení tuzemské ekonomiky nedokázalo obrátit negativní vývoj nezaměstnanosti. Celkový počet lidí bez práce vzrostl podle posledních údajů Ministerstva práce a sociálních věcí v listopadu o 0,1 procenta a dosáhl devíti procent. Úřady práce evidovaly v tomto období 465 965 osob bez práce, což bylo o 1901 osob více než ke konci října. Meziročně se počet uchazečů o zaměstnání zvýšil o více než sto tisíc osob.

Ve stejnou dobu, kdy prudc

e roste počet nezaměstnaných, se snižuje nabídka volných pracovních míst. Ke konci listopadu úřady registrovaly 36 892 volných pracovních míst, což je o 668 míst méně než v předchozím měsíci a o 6280 míst méně než loni. "Pokud pracovní místa zaniknou, nevznikají nová ve stejném množství," potvrdil ředitel Úřadu práce v Ostravě Zdeněk Prouza.

Vyhlídky nezaměstnaných jsou podle analytiků značně pesimistické. "Téměř každý člověk, který ztratí zaměstnání, se dostává do velmi obtížné situace a jeho návrat do práce je měsíc od měsíce komplikovanější," dodal Prouza. Prosinec má přinést ještě vyšší nárůst nezaměstnanosti. Části nezaměstnaných by mohli pomoci zahraniční investoři. Firmy se zahraničním kapitálem, které již v ČR působí, předpokládají, že přijmou do p

ráce minimálně 38 tisíc nových pracovníků. Noví investoři zprostředkovaní agenturou CzechInvest by měli zaměstnat další tři tisíce osob.

Šance rovněž čekají ve službách: Nové hypermarkety obvykle pracují ve směnném provozu, což zvyšuje poptávku zejména u málo a středně kvalifikovaných pracovních sil, uvedl Martin Čihák z Komerční banky

Doprivatizace státních podílů s sebou příliš mnoho zaměstnaneckých příležitostí nepřinese. Analytici očekávají spíše propouštění v rámci restrukturalizace - a pokud se budou lidé přijímat do práce, tak nejdřív za dva roky.

"Celkově by ale pozitivní vliv zahraničního kapitálu na zaměstnanost měl nad tímto dočasným postprivatizačním efektem jednoznačně převážit," uvedl Marek Ratkovský z České spořitelny.

Už v 1. čtvrtletí příštího roku ale nezaměstnanost dosáhne dvojciferné hodnoty. Příliv většího počtu nezaměstnaných lze očekávat už v lednu 2000, neboť zaměstnavatelé pravidelně využívají termínovaných smluv, končících ve většině případů k 31. prosinci, k propouštění zaměstna

nců. Ke konci příštího roku pak má nezaměstnanost vystoupat až na 11 procent.

 

Zdroj: HN z 9. 12. 1999

 

 

 

 

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU