Verheugen: Turecko může splnit vstupní kritéria EU brzy

15.12.1999 | ,
Domovská stránka


Turecko by mohlo splnit kritéria nezbytná pro vstup do Evropské unie rychleji, než se všeobecně očekává

Turecko by mohlo splnit kritéria nezbytná pro vstup do Evropské unie rychleji, než se všeobecně očekává. V rozhovoru pro čtvrteční vydání německého časopisu Stern, z nějž včera citovala agentura Reuters, to prohlásil komisař EU pro rozšíření Günter Verheugen.

"Očekávám, že budeme pozitivně překvapeni," řekl Verheugen. Dodal však, že nyní nemá "žádný smysl" stanovit Ankaře konkrétní termín vstupu. Dal také najevo přesvědčení, že rozhodnutí víkendového summitu EU v Helsinkách, dát Turecku šanci udělením statutu kandidátské země, povede k tomu, že Ankara zavede v zemi nezbytné reformy, především v oblasti lidských práv. Verheugen je rovněž přesvědčen, že Turecko "relativně rychle" zruší trest smrti. "O vstupu (Turecka do EU) se dá

hovořit pouze tehdy, jestliže Turecko dosáhne evropské úrovně demokracie, lidských práv a práv národnostních menšin," zdůraznil však komisař závěrem.

Turecko včera například naznačilo, že neodmítá požadavky kurdského obyvatelstva na televizní vysílání v kurdském jazyce. "Chtějí-li naši lidé vysílat programy ve svém jazyce, nebudeme jim v tom bránit, zejména když chceme zahájit (vstupní) rozhovory s EU," prohlásil turecký ministr zahraničí Ismail Cem. Ankara dosud nepřiznávala Kurdům právo na vyučování v k

urdštině ani na vysílání v tomto jazyce, protože je neuznává jako národnostní menšinu, a nepřiznává jim proto příslušná práva.

Zdroj: HN z 15. 12. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka