Růst HDP o 0,8 procenta nepovažují experti za oživení

16.12.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Za celý letošní rok hospodářství skončí v propadu, příští rok se čeká dvouprocentní růst

Za celý letošní rok hospodářství skončí v propadu, příští rok se čeká dvouprocentní růst.

Silné exporty a obnovená domácí poptávka dokázaly ve třetím čtvrtletí udržet reálnou úroveň hrubého domácího produktu (HDP) mírně nad hladinou z minulého roku. Český statistický úřad včera ráno v oficiální zprávě potvrdil, že HDP meziročně vzrostl o 0,8 procenta. Od začátku roku hospodářství ještě zůstává v poklesu, a to o 0,9 procenta.

Meziroční nárůst v uplynulém čtvrtletí hodnotí většina ekonomů jako obrat k lepšímu, i když za růst podle nich ČR především vděčí zvýšené zahraniční poptávce po českém zboží v zemích Evropské unie a ne kvůli konkrétním změnám ve struktuře hospodářství.

Martin Kupka z Raiffeisenban

k proto varuje před tím, aby se poslední dva kladné výsledky o vývoji braly za základ udržitelného růstu. "Považuji ho za pokračování stagnace než za akceleraci růstu. Tím spíše, že trvá pokles poptávky po investicích," řekl Kupka. O oživení bude možné podle Martina Čiháka z Komerční banky definitivně mluvit, až meziroční tempa růstu dosáhnou řádově dvou a více procent. Současné odhady expertů naznačují, že by k takovému růstu mohlo dojít již napřesrok. Za celý letošek ale hospodářství ještě propadne asi o 0,4 procenta.

Na dosažení úrovně EU však ani dvouprocentní tempo růstu nestačí. "Ekonomika by musela od roku 2001 růst každoročně tempem okolo pěti procent, aby v roce 2020 dohnala EU," domnívá se Monika Procházková z Patria Finance. Ve srovnání s ostatními východoevropskými zeměmi dynamika růstu výrazně zaostává za Polskem i za Maďarskem.

Hlavním motorem mírného růstu ekonomiky ve třetím čtvrtletí byl čistý vývoz zboží, který se v meziročním srovnání zlepšil o 9,9 miliardy Kč. K růstu stejně jako v minulém čtvrtletí přispěl vývoj spotřeby domácností. Nepatrně se zvýšila i spotřeba vlády. "Růst o 0,4 procenta potvrzuje, že vláda zatím provádí vcelku střídmou rozpočtovou politiku," tvrdí Ondřej Schneider z Patria Finance. Problematický je podle ana

lytiků pokračující propad investic, který odráží pomalou restrukturalizaci. "Jde již o desáté čtvrtletí, kdy investice klesají. Ve sledovaném období byly ve stálých cenách nižší než v roce 1995," upozornil Schneider. Snížení investic částečně odráží finanční potíže českých bank, částečně svědčí o uvážlivějším rozmístění investic. Podle ČSÚ pokračoval pokles investic do budov a staveb (o 19,9 % v meziročním porovnání), naopak u strojního vybavení a ostatních investic byl meziroční růst šest procent. Anne Blüherová z Conseq Finance proto očekává pozitivní vliv na budoucí vývoj produktivity a konkurenceschopnosti.

Na straně nabídky zatím nedošlo k žádnému posunu k lepšímu. Úhrn hrubých přidaných hodnot za všechna odvětví dosáhl stejné výše jako v loňském 3. čtvrtletí, tedy 340,4 miliardy Kč. Lepší výsledky vykázalo zemědělství, dále komerční služby a finanční zprostředkování, ostatní odvětví loňské úrovně nedocílila, uvedl ČSÚ.

Zdroj: HN z 16. 12. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU