Výrobce Gripenů prý deset let neřešil "vážnou technickou závadu"

06.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Stockholm 6. března (dopisovatel ČTK) - Výrobce stíhaček Jas-39 Gripen, švédská společnost Saab, údajně dlouhou dobu neřešil technickou závadu, kterou kontrolní orgány považovaly za vážnou. Jak dnes informoval veřejnoprávní Švédský rozhlas, jednalo se o bezpečnostní zařízení u sedaček pilotů, jež mělo chránit pilotovo zdraví v případě nouzové katapultáže.

Vada byla objevena v roce 1993, kdy při přehlídce nad Stockholmem jeden z pilotů musel letadlo v nouzi narychlo opustit. Stíhačka při pádu naštěstí nikoho nezranila. Při katapultáži ovšem nefungovalo zařízení, jež má přitlačit pilotovy ruce k tělu ve chvíli, kdy ve vysoké rychlosti opouští kabinu a kdy hrozí, že si ruce při nárazu o trup letounu poraní. Zařízení nefungovalo ani o dvanáct let později, když v roce 2005 havaroval jiný Gripen nedaleko města Karlskrona.

Odborníci zvláštní vyšetřovací komise byli podle Švédského rozhlasu po druhém případu velmi kritičtí k tomu, jak si výrobce počínal při odstraňování závady: podle komise firma Saab pro nápravu nepodnikla prakticky nic. Kromě uvedeného zařízení se prý zpráva vyšetřovací komise kriticky zmiňuje i o dalších nedostatcích, které však Švédský rozhlas neupřesnil. Žádný z nich však nepatřil k příčinám havárie.

Denk Dagens Nyheter dnes ve svém internetovém vydání cituje mluvčího Saab Petera Larssona, podle něhož se firma ke kritice vyjádří v nejbližších hodinách. "Práce na odstraňování chyb probíhá a kritizované chyby se již v nově vyrobených strojích nevyskytují," uvedl Larsson.

Z dostupných údajů není jasné, zda se popisované problémy týkají i strojů Gripen, které má od dubna 2005 v pronájmu česká armáda.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK