V Jaderné elektrárně Dukovany skončila druhá letošní odstávka

06.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Jihlava 6. března (ČTK) - V Jaderné elektrárně Dukovany na Třebíčsku skončila druhá letošní odstávka. Odborníci během ní vyměnili pětinu jaderného paliva v reaktoru, zkontrolovali zařízení a některé části nahradili moderními typy. Sdělil to mluvčí elektrárny Petr Spilka.

Generální oprava bloku začala v pátek 2. února a skončila v neděli 4. března. Původně plánované odstavení třetího výrobního bloku na 30 dní se tak podařilo zhruba o den zkrátit. Další odstávka, tentokrát na druhém bloku, bude zahájena 17. března.

Cílem postupně prováděných oprav je modernizace bloků a možnost dalšího zvýšení jejich výkonu v budoucích letech. Do roku 2012 by měl být výkon celé elektrárny téměř čtyři krát 500 megawatt.

Jaderná elektrárna Dukovany loni dodala do sítě největší množství elektřiny ve své jedenadvacetileté historii. Produkce poprvé převýšila hranici 14 miliard kilowatthodin (kWh). Dosavadní rekord z roku 2003, který činil 13,755 miliardy kWh, elektrárna loni překonala skoro o dvě procenta.

Elektrárna během své existence zvýšila produkci elektřiny téměř šestkrát. Po spuštění štěpné reakce v prvním reaktoru před 22 lety vyrobila ročně 2,4 miliardy kWh. Proti roku 1988, kdy již pracovaly všechny čtyři výrobní bloky, je loňský objem vyrobené elektřiny vyšší skoro o pětinu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK