Rada ČT bude zřejmě chtít upravit manažerskou smlouvu šéfa ČT

06.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. března (ČTK) - Rada České televize bude zřejmě chtít upravit manažerskou smlouvu generálního ředitele ČT Jiřího Janečka. Členům sněmovní mediální komise to řekl předseda rady Jiří Baumruk. Důvodem je snaha do smlouvy zabudovat možnost snížit šéfovi ČT plat za jeho případná porušení zákona, jak se to podle Rady ČT stalo minimálně v době od léta 2003 do konce roku 2006 kvůli členství již bývalého vrchního a posléze i programového ředitele Františka Lamberta v Lidových milicích.

Tím, že Lambert jako bývalý člen milicí vykonával funkci tři a půl roku bez odevzdaného čestného prohlášení, porušoval lustrační zákon. Rada v té souvislosti Janečka před dvěma týdny na porušování zákona upozornila. Odvolat jej však podle rady nemohla, neboť to je možné pouze tehdy, pokud byl v předcházejících 12 měsících písemně na pochybení upozorněn, což se nestalo.

Baumruk dnes členům mediální senátní komise řekl, že současná manažerská smlouva generálního ředitele neumožňuje jej potrestat finančně. "Bohužel ani v té manažerské smlouvě není takový bod, který by umožňoval říct: Tak, bereme vám deset procent, 20 procent, 30 procent z platu," uvedl předseda rady. Dodal, že současná varianta Janečkovy smlouvy pochází z doby před Janečkovým nástupem do čela ČT, a zřejmě tak fungovala i za předcházejících generálních ředitelů.

"Předpokládám, že rada pověří předsedu, aby jednal o nějakých úpravách manažerské smlouvy," uvedl Baumruk s tím, že jednat o tom bude rada ve středu na svém pravidelném zasedání a tento krok tedy dosud ještě nebyl radou schválen. Část členů rady si podle jeho slov myslí, že by bylo korektní nějakým způsobem upravit možnost finančních sankcí tak, aby alespoň pohyblivou částku v platu generálního ředitele bylo možné korigovat i jinak než jen podle zejména ekonomických ukazatelů.

Nad nemožností finančně Janečka kvůli porušení zákona potrestat se pozastavili i členové senátní mediální komise. "Komise se pozastavuje nad situací, že Rada ČT nemá kvůli manažerské smlouvě generálnímu řediteli ČT možnost uložit mu finanční sankci pro obecně právní pochybení," shodli se senátoři v jednom ze svých dnešních usnesení.

Základní plat ředitele ČT činí v současné době 140.000 korun měsíčně. Po splnění pěti základních ukazatelů má generální ředitel nárok na dalších 1,2 milionu korun odměn za celý rok. K daným ukazatelům patří udržení sledovanosti ČT a spokojenosti diváků s vysílanými pořady na plánované úrovni, udržení vyrovnaného hospodaření, udržení či překročení plánovaného stavu peněz na účtech a splnění všech usnesení uložených Radou ČT.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK