Počet vozů pojištěných na povinné ručení loni stoupl o 246.000

06.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. března (ČTK) - Počet vozů pojištěných v rámci pojištění odpovědnosti za provoz motorových vozidel, takzvaného povinného ručení, stoupl v roce 2006 o 246.000 na 5,667 milionu aut. Vyplývá to z databáze České kanceláře pojistitelů (ČKP). Velké přesuny klientů mezi pojišťovnami se ani loni nekonaly.

Největší nárůst počtu smluv loni zaznamenaly Generali (121.000), Kooperativa (76.000) a Česká podnikatelská pojišťovna, které přibylo 51.000 smluv. "Generali nabízí několik let za sebou zvláštní sazbu pro obyvatele obcí do 30.000 obyvatel, díky níž jsme se úspěšně etablovali v tomto typu sídel," řekl mluvčí pojišťovny Mario Böhme.

Asi 83.000 pojištěných vozidel ubylo podle údajů ČKP České pojišťovně. Jde o standardní pohyb v kmeni, který má zhruba milionový náskok od ostatních pojišťovacích ústavů, uvedl mluvčí ČP Václav Bálek. Už tradičně se v něm prý také projevuje čištění databáze. Ta v minulosti obsahovala údaje o vozech, jež ve skutečnosti už neexistovaly, ale o jejichž vyřazení z provozu jejich majitelé nedali vědět.

Změny v počtu pojištěných vozidel se loni příliš neměnil v závislosti na tom, zda do cen zahrnují i jiné faktory než obsah motoru či nehody způsobené řidičem. Více u některých pojišťoven zaplatí například mladí řidiči či vlastníci vozidel s bydlištěm v Praze, méně pak starší majitelé aut z venkova. Kvůli tomuto rozlišování klientů začaly být v některých případech mezi nabídkami pojišťoven výrazné rozdíly.

Většina řidičů platí letos za povinné ručení o desítky až stovky korun méně než loni. Pokles cen se týká řidičů, kterým se zvýšil bonus o pět procent díky jízdám bez nehod. Maximální bonus dosáhl 35 procent základní sazby pojištění. Noví řidiči zaplatí za pojistku vesměs o několik procent více než před rokem.

Řidiči vozidel, kteří způsobí nehodu, se nebudou moci snadno vyhnout penalizaci od pojišťoven zřejmě od druhého pololetí tohoto roku. Pojišťovny chtějí zamezit přechodu vlastníků aut po nehodě k jiné pojišťovně propojením databází informací o klientech povinného ručení.

Povinné smluvní pojištění odpovědnosti za provoz vozidla provozuje po demonopolizaci systému šestým rokem devět pojišťoven.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK