Slovenské aerolinie zažádaly o vyhlášení konkurzu

06.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 6. března (ČTK) - Slovenské aerolinie zažádaly o vyhlášení konkurzu, protože je jejich rakouský majoritní vlastník Austrian Airlines přestal finančně podporovat. Oznámil to dnes slovenský přepravce. Předcházel tomu spor rakouského investora se slovenskou vládou kvůli dluhu společnosti.

Rakouská skupina převzala 62 procent slovenského národního přepravce v roce 2005 a problémová firma díky tomu loni vytvořila malý zisk. V únoru ale slovenský operátor přestal létat, protože nemohl splácet staré dluhy a leasingové poplatky za svá tři letadla.

"Hlavní důvod je ten, že společnost nebyla schopna dořešit své staré dluhy, a Austrian Airlines nakonec prohlásily, že finanční otázky Slovenských aerolinií nebudou řešit," uvedla ředitelka slovenského přepravce Christiane Böhmová-Mayerová. Dodala, že během zimního období je těžké platit všechny fixní náklady za ztrátového provozu pronajatých letadel.

Austrian Airlines požádaly slovenskou vládu, aby za aerolinie zaplatila dluh 170 milionů Sk (139 milionů Kč). Kabinet, který v podniku vlastní 34 procent, ale o žádosti nijak nerozhodl. Ministerstvo dopravy oznámilo, že vláda potřebuje nejprve znát stanovisko Evropské unie, zda by nešlo o nedovolenou státní pomoc.

Rakouská společnost do Slovenských aerolinií za dva roky vložila 15 milionů eur, uvedla Böhmová-Mayerová. Dodala, že dluh společnosti, který vznikl před privatizační dohodou z roku 2004, dosahuje zhruba 13 milionů eur. Podnik využíval dva stroje Boeing 737 a jeden Fokker 100, zejména na charterových letech. V lednu a únoru je ale musel stáhnout z provozu.

Loni Slovenské aerolinie vytvořily čistý zisk pět milionů Sk, řekla ředitelka společnosti agentuře Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK