Spotřeba elektřiny v lednu kvůli počasí klesla o 9,2 procenta

06.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. března (ČTK) - Spotřeba elektřiny v tuzemsku v lednu kvůli velmi teplému počasí a rozsáhlým výpadkům sítě způsobeným orkánem Kyrill meziročně klesla v čistém vyjádření o 9,2 procenta na 5,53 terawatthodiny. Výroba ale mohla běžet naplno, protože po elektřině byla poptávka v zahraničí. Vývoz tak naopak meziročně narostl o více než čtvrtinu na 2,74 terawatthodiny. Oznámil to Energetický regulační úřad.

Průměrná denní teplota byla v prvním letošním měsíci 3,9 stupně Celsia, zatímco dlouhodobý teplotní normál činil minus 0,9 stupně Celsia, uvedl úřad. Energetické skupiny ČEZ i E.ON vyhlásily v lednu stav nouze. Bez dodávky elektřiny se ocitlo 27 procent odběrných míst ČEZ, což zahrnovalo více než milion zákazníků. V případě ČEZ šlo o největší výpadek v historii, ke kterému nedošlo ani při rozsáhlých povodních.

Snížená domácí poptávka tak umožnila obchodníkům vyšší uplatnění elektřiny v zahraničí, zvláště v jihovýchodní Evropě, kde je naopak elektřiny nedostatek. Cílovým vývozním trhem ale bylo i Slovensko, které po odstavení bloku v jaderné elektrárně Jaslovské Bohunice také musí proud dovážet, vysvětlil mluvčí společnosti ČEZ Ladislav Kříž.

Obdobné výsledky provozu je možné očekávat v elektroenergetice i za druhý měsíc roku, protože únorové počasí se od toho lednového příliš nelišilo, doplnil Kříž.

Dlouhodobě se spotřeba energie v Česku neustále zvyšuje s tím, jak roste hospodářství a domácnosti bohatnou a mají stále více spotřebičů. V roce 2006 čistá spotřeba elektrické energie stoupla o 2,9 procenta na 59,35 terawatthodiny. Podle odhadu ministerstva průmyslu a obchodu se ovšem spotřeba zhruba na přelomu desetiletí vyrovná s výrobou a bez nových zdrojů by Česko muselo začít elektřinu dovážet.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK