Experti: Globální propad akcií zasáhl i tuzemské akciové fondy

06.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. března (ČTK) - Propady na akciových trzích, které v minulém týdnu způsobily paniku mezi investory po celém světě, zasáhly negativně i do výkonnosti tuzemských akciových fondů. Češi sice začali prodávat podíly v akciových fondech a místo nich nakupovali hlavně bezpečné zajištěné fondy, ale masivní výprodej nenastal. Vyplývá to z ankety ČTK mezi odborníky.

Tuzemských investorů se patrně nejvíce dotýkal pokles akcií ve střední a východní Evropě, kde trhy v přepočtu na koruny ztratily od 26. února do 5. března sedm až 14 procent hodnoty, řekl ČTK portfolio manažer Investiční společnosti České spořitelny Jiří Lengál. Na akciových fondech ISČS se to prý projevilo odkupy v řádu stovek milionů Kč. Naopak dluhopisové fondy díky útěku investorů z rizikovějších aktiv k dluhopisům ze současného vývoje těží, neboť vzrostla cena aktiv s pevným výnosem, podotkl.

Šéfredaktor serveru Měšec.cz Petr Zámečník se domnívá, že z krátkodobého pohledu nebude mít globální oslabení na zpětné odkupy příliš velký vliv, neboť investoři do podílových fondů reagují spíše se zpožděním. "Podle zkušeností ale lze očekávat, že po propadu akciových trhů dojde spíše ke zpětným odkupům akciových fondů, byť by při korekci byl vhodnější spíše jejich nákup," podotkl.

V minulém týdnu sice přišlo podle údajů serveru Investujeme.cz do zajištěných a peněžních fondů 660 milionů korun, ale zároveň ostatním fondům pustili jejich podílníci žilou částku 290 milionů Kč. Výsledné saldo tedy skončilo na 370 milionech Kč. Šéfredaktor listu Finanční poradce Petr Fejtek míní, že kvůli propadu akciových trhů bude ještě hůř. "Je to právě nejistota, co naši investoři jen tak neskousnou. Část jich volá 'zpátky na stromy' (do peněžních fondů), druhá část prchá pod křídla zajištěných 'kvočen'," poznamenal.

Akciové trhy by podle Fejtka měly být odolnější i otrlejší, ale místo toho jsou prý naopak čím dál citlivější na každou "prskavku". "Možná to ještě není ta pravá korekce, možná jen medvěd vykoukl po zimním spánku z pelíšku a jak se protahoval, ukázal investorům nejen záda, ale i to, co má pod nimi," upozornil.

Světový akciový propad podnítila čínská vláda, která se nechala slyšet, že na místní burze omezí nelegální investice. Tamní trh navíc za poslední rok vylétl o 130 procent, takže propad o devět procent byl vlastně zanedbatelný. Čínská centrální banka ale také zvýšila povinné rezervy bank. Tím omezila dostupnost půjček doma, ale vlna korekce obletěla svět. "Aby Čína vedla Spojené státy, to je neuvěřitelné. To jsem ještě neviděl, nikdy," pronesl čínský analytik banky Baring Asset Management Kchiem Do. Americký Index Dow Jones následně zažil největší pokles od 11. září 2001.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK