V továrně Hyundai chce pracovat 2300 lidí

06.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ostrava 6. března (ČTK) - O práci v budoucí nošovické automobilové továrně Hyundai už projevilo zájem více než 2300 lidí z celé republiky i ze zahraničí. Většina je ze severní Moravy, každý čtvrtý uchazeč má vysokoškolský diplom. Část zájemců o manažerské posty ale bude muset firma odmítnout, protože neumějí dobře anglicky. Na tiskové konferenci to řekli představitelé společnosti Hyundai Motor Manufacturing Czech (HMMC), která chce závod začít stavět tento měsíc. Celkem má v nošovické automobilce pracovat asi 3500 lidí.

Nábor zaměstnanců má podle personalistů skluz, který souvisí s opožděným zahájením výstavby automobilky. Továrna se podle původních plánů měla začít stavět na začátku březnu, teprve v pátek ale získala první stavební povolení.

"Komunikativní znalost anglického jazyka je u manažerů nezbytná, protože budou pracovat ve smíšeném česko-korejském týmu. U dělníků, které budeme nabírat během let 2008 až 2009, už znalost angličtiny nebude nutná," zdůvodnil generální manažer lidských zdrojů Jaromír Radkovský, proč bude muset firma část žadatelů odmítnout.

Radkovský věří, že firma skluz v náboru dožene ještě v první polovině roku. "Během června bychom měli mít zhruba 200 zaměstnanců a v prosinci 500 až 600 zaměstnanců," uvedl. V současnosti ve firmě HMMC pracuje 80 lidí, polovina je Korejců.

Firma má v tuto chvíli zájem hlavně o vysokoškoláky. Ty se bude snažit získat na veletrhu pracovních příležitostí Symbióza, který se uskuteční 13 a 14. března na půdě Vysoké školy báňské-Technické univerzity. "Je to naše první velká oficiální prezentace," uvedl Radkovský. Nejlepší absolventy vyšle na placené studijní pobyty do svého korejského vědecko-výzkumného centra a svých zahraničních závodů.

Podle personalistky Marty Mockové firma momentálně hledá specialisty a asistent manažery do oddělení kvality a výstavby, pro bezpečnost a ochranu zdraví při práci, do oddělení nákupu, IT specialisty a asistenty s bravurní znalostí anglického jazyka.

Výstavba automobilky bude stát 1,3 miliardy euro (asi 37 miliard korun). Termín zahájení stavby nebyl stanoven, firma v těchto dnech obdržela první stavební povolení na převodovkárnu a musí počkat, až uplyne 14denní lhůta pro případné odvolání účastníků řízení. Zkušební výroba má začít ke konci příštího roku, sériová výroba pak zhruba za dva roky.

Automobilka, která dnes také spustila své webové stránky, slibuje zaměstnat do roku 2011 celkem 3500 lidí. Každý její pátý zaměstnanec by měl projít školením v zahraničí. Jejich průměrný plat by se měl postupně srovnat s ostatními automobilkami. Například Škoda Auto platí podle Radkovského dělníkům 24.000 korun hrubého měsíčně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK