Inflace se v únoru podle odhadů zvýšila, nezaměstnanost klesla

06.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. března (ČTK) - Růst spotřebitelských cen v únoru zrychlil v meziročním srovnání na 1,5 až 1,6 procenta. Důvodem je deregulace nájemného, zdražení cigaret a sezónní faktory jako například dražší zájezdy na hory. Vyplývá to z odhadů analytiků oslovených ČTK. Někteří z nich ale předpokládají, že meziroční míra inflace zůstala na 1,3 procenta. Nezaměstnanost se díky mírné zimě a dobrému výkonu ekonomiky podle odhadů snížila na 7,8 procenta z lednových 7,9 procenta.

Údaje o inflaci zveřejní ve čtvrtek Český statistický úřad a údaje o nezaměstnanosti ministerstvo práce a sociálních věcí.

V lednu činila meziroční inflace 1,3 prosince a poprvé byla zveřejněna podle nového spotřebního koše. Ten bude údaje o inflaci podle analytika Komerční banky Jana Vejmělka ovlivňovat celý letošní rok. "Z meziročních čísel vypadne až v roce 2008, kdy již budeme srovnávat srovnatelné se srovnatelným," uvedl.

"Hlavním důvodem únorového zvýšení cenové hladiny byly cigarety s dražším kolkem, které konečně dorazily na pulty většiny prodejen. Mírně proinflačně zřejmě působily i ceny bydlení a ceny rekreací," uvedl analytik HVB Bank Pavel Sobíšek.

Naopak pokles cen postihl podle analytika Patria finance Davida Marka ceny oděvů a obuvi. "Dílčí data z týdenních průzkumů ukazují na pokles cen potravin, zejména zeleniny. V sestupném trendu pokračovaly ceny pohonných hmot," doplnil s tím, že z pohledu měnové politiky byla inflace pod prognózou ČNB.

Úrokové sazby tak podle analytiků i díky inflaci v nejbližších měsících neporostou. "Poslední prognóza ČNB je dostatečně vysoko, aby absorbovala i případný vyšší růst cen. V meziročním vyjádření inflace v každém případě zůstane hluboko pod cílovou hodnotou ČNB, což podporuje scénář vyčkávací politiky pro další měsíce," uvedl analytik ČSOB Petr Dufek.

Současná inflace je tak podle analytika Raiffeisenbank Aleše Michla bezproblémová. Otázkou ovšem podle něj zůstává, zda to bude platit i do budoucna. "Předpokládáme zdražení plynu, benzínu a cigaret říznuté jen mírným posilováním koruny - v horizontu 12 až 15 měsíců nám prognóza inflace převyšuje čtyři procenta," uvedl.

Trh práce byl v únoru podle Marka ve znamení korekce lednového vzedmutí nezaměstnanosti. "Několika tisícům osob ztrativších zaměstnání na přelomu roku se podařilo během února nalézt nové zaměstnání. Trh práce ovšem v únoru stále bývá zatížen negativním sezónním faktorem v podobě chladného počasí a sněhových srážek. Letošní zima vliv tohoto faktoru ale do značné míry omezila," uvedl.

Míra nezaměstnanosti v únoru je podle analytika Citibank Miroslava Plojhara o celých 1,3 procentního bodu níže než před rokem. "Nejde než zopakovat, že růst ekonomiky přináší ovoce na trhu práce," uvedl. Vzhledem k teplému počasí v únoru ovšem podle analytika Next Finance Vladimíra Pikory nelze vyloučit ani pokles až na 7,7 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK