Hyundai už přitáhl asi pět z očekávaných deseti subdodavatelů

06.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ostrava 6. března (ČTK) - Projekt automobilové továrny Hyundai v Nošovicích na Frýdecko-Místecku zatím přilákal asi pět jihokorejských subdodavatelů, kteří si již založili svou českou pobočku. Celkem bude mít Hyundai v České republice asi deset subdodavatelů. Na dnešní tiskové konferenci to na dotaz ČTK řekl manažer oddělení lidských zdrojů společnosti Hyundai Motor Manufacturing Czech HMMC Re Wuk-hong.

"Už si tady založilo svou českou firmu asi pět subdodavatelů, všichni mají velké požadavky na pracovní sílu a všechno jsou to globální firmy," uvedl. Podle manažera HMMC bude celková úroveň platů v automobilce stanovena po dohodě se subdodavateli.

Českou firmu už má subdodavatel Mobis. Pod názvem Mobis Automotive Czech bude pro nošovickou továrnu Hyundai vyrábět moduly pro výrobní linku. Společnost Dymos Czech Republic vybaví vozidla Hyundai sedadly, montovanými v Ostravě-Hrabové. Společnost PLAKOR CZECH bude z mošnovské průmyslové zóny do Nošovic vozit plastové výlisky a přístrojové desky.

Korejci jako firma SEJONG Czech zase kupují pozemky v karvinské průmyslové zóně, aby zde mohli pro automobily Hyundai vyrábět tlumiče a výfuky. Díly na karosérie bude nošovickému závodu dodávat korejská SUNGWOO HITECH, která se již před časem usadila v průmyslové zóně Hrabová. Dodávky karosářských plechů pro Hyundai bude mít na starosti společnost Hysco, která podle webové stránky ministerstva spravedlnosti zatím v obchodním rejstříku nefiguruje.

Automobilka Hyundai se má začít stavět tento měsíc, spustit sériovou výrobu má za dva roky. Termín zahájení výstavby zatím nebyl stanoven. Továrna za 1,3 miliardy euro (zhruba 37 miliard korun) zaměstná až 3500 lidí, vyrábět má až 300.000 automobilů. Subdodavatelé Hyundai zaměstnají stovky lidí. Například Sejong by měl v Karviné vytvořit 250 nových pracovních míst.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK