Praha zůstává nejdražším městem střední Evropy

06.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 6. března (ČTK) - Praha zůstává nejdražším městem střední Evropy a až s odstupem za ní je Varšava. Ukázal to každoroční průzkum s názvem Worldwide Cost of Living, který sestavuje organizace Economic Intelligence Unit (EIU). V celosvětovém srovnání je první Oslo, které obhájilo prvenství z loňského roku. Průzkum ale také ukázal, že Moskva už je letos dražší než New York.

V žebříčku se stále propadá Tokio, které bylo ještě před dvěma lety nejdražší, ale už loni je z pomyslného trůnu sesadila právě norská metropole. "Velkou roli hrají silné kurzy evropských měn, ceny v Evropě jsou ale obecně na vzestupu, zatímco v Japonsku v podstatě stagnují," podotýká autor zprávy Jon Copestake.

Tokio je letos páté a před něj se dostaly Paříž, Kodaň a Londýn. V první desítce jsou pouze dvě asijská města, zbytek patří evropským. V rámci střední Evropy je za Prahou a Varšavou Budapešť, zatímco Bratislava na seznamu vůbec nefiguruje. Výrazně se propadla Budapešť, která skončila až na 92. místě, zatímco loni byla 77. Poslední místo na seznamu patří íránské metropoli Teherán.

Referenčním městem je New York, kterému je přiřazena hodnota 100. Samotný New York je 28. a všechna města nad ním tedy mají vyšší hodnotu. Například Oslo má hodnotu indexu 132, což znamená, že náklady na živobytí tam jsou asi o 32 procent vyšší než v New Yorku. Praha má index 84, takže náklady na živobytí tu jsou asi o 16 procent nižší než v New Yorku.

Zatímco Evropě by se cestovatelé s nízkým rozpočtem měli spíše vyhnout, v Latinské Americe se jim naopak bude žít příjemněji. Ze všech nejlevnějších měst, které na seznamu figurují, jich je třetina právě z této části světa. K nejdražším tam patří Guatemala a Mexiko, náklady na živobytí jsou však v obou těchto městech minimálně o 20 procent nižší než v New Yorku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK