Důvěra v ekonomiku je podle průzkumu vysoká

06.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. března (ČTK) - Češi jsou poměrně optimističtí, pokud jde o další hospodářský vývoj země. Téměř pětina si jich myslí, že se ekonomická situace ČR v následujících 12 měsících zlepší, 46 procent soudí, že zůstane stejná a 35 procent očekává zhoršení. Ukázal to průzkum agentury Mori ČR.

Průzkum společnosti Mori tak potvrdil, že Češi hodnotí hospodářskou situaci země příznivě. Podle výsledků průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM), zveřejněných v únoru, ji pozitivně vnímá 71 procent občanů, z toho tři procenta ji hodnotí velmi dobře a 68 procent spíše dobře. Kritický názor naopak zastává 28 procent Čechů. Přitom od posledního šetření uskutečněného loni v únoru se pohled na úroveň české ekonomiky u lidí téměř nezměnil.

Důvěra v ekonomiku zůstává vysoká také podle pravidelných měsíčních šetření Českého statistického úřadu. Letos v únoru se ukazatel důvěry v českou ekonomiku snížil proti lednu o 0,4 bodu, přesto byla jeho hodnota druhá nejvyšší v historii. Ukazatel podnikatelské důvěry se snížil o 0,8 bodu na třetí nejvyšší hodnotu za dobu jeho měření, důvěra spotřebitelů se zvýšila o 0,9 bodu. Ve srovnání s únorem 2006 celková důvěra stoupla o pět bodů. Podnikatelská důvěra byla vyšší o 5,5 bodu a spotřebitelská o 2,6 bodu.

Mori Česká republika je na tuzemském trhu novou agenturou zaměřenou na výzkum veřejného mínění. Agentura je specializovanou divizí společnosti Ipsos TAMBOR pro výzkum veřejného mínění a pro výzkum ve veřejném sektoru. Zaměřuje se na výzkumy v oblasti státní správy, samosprávy, veřejných služeb, médií a neziskového sektoru. Výstupy ze svých pravidelných šetření a názory veřejnosti na aktuálně zařazená témata bude pravidelně zveřejňovat na svých webových stránkách www.mori.cz.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK