Wall Street zastavil pokles a výrazně zpevňuje

06.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 6. března (ČTK) - Ceny amerických akcií se dnes přestaly snižovat a všechny hlavní indexy vykazují výrazný růst. Největší zájem je o technologie, hlavním impulzem k oživení se ale stala celkově lepší nálada i na ostatních trzích ve světě. Dnešní vývoj potvrzuje, že akciové trhy budou v dalším období zřejmě značně kolísat.

Ve 12:00 EST (18:00 SEČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 12.140 bodů a proti předchozímu závěru měl zisk 0,8 procenta. Podobně širší index S&P 500 zpevnil skoro o celé procento na 1388 bodů, zdaleka nejlépe si ale vedl index technologického trhu Nasdaq Composite. Ten zpevnil asi o 1,4 procenta na 2374 bodů.

Většina investorů se domnívá, že trh se stabilizuje a smaže další ztráty z předchozího týdne. Dow Jonesův index před týdnem zaznamenal nejhlubší propad od 11. září 2001, později se však ukázalo, že pokles o více než 500 bodů byl jen panickou reakcí na pád cen akcií v Číně. Index nicméně zůstává asi 600 bodů od historického maxima.

Náladu pomohly zlepšit i zprávy o dalších fúzích a akvizicích. Americká společnost Citigroup nabídla asi deset miliard dolarů za podnik Nikko. Ten je třetí největší makléřskou společností v Japonsku, nyní se ale potýká s vážnými problémy. Indexy však během dopoledne odevzdaly část zisků v reakci na zprávu o poklesu prodeje domů a propadu továrních zakázek.

"Pokles továrních zakázek pro nás není tak důležitý jako jiné věci, které byly zveřejněny," prohlásil hlavní investiční analytik společnosti Panagora Asset Management Edgar Peters. Akcie prý za poslední čtyři dny hodně klesly a lidé už jsou z dalšího výprodeje unavení. Dnešní růst cen akcií tedy může být jen technickou korekcí, řekl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK