Zahraniční obchod skončil v lednu přebytkem 11 mld. Kč

07.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. března (ČTK) - Zahraniční obchod skončil v lednu přebytkem 11 miliard korun, což bylo o jednu miliardu méně než před rokem. Informoval o tom dnes Český statistický úřad. Analytici odhadovali rekordní přebytek 14 miliard korun. Výsledek ovlivnil zejména pokles schodku v obchodě s minerálními palivy, zatímco nepříznivě působilo snížení přebytku v obchodě se stroji a dopravními prostředky.

Po půl roce rostl dovoz rychleji než vývoz. Podle předběžných údajů vzrostl v lednu vývoz meziročně v běžných cenách o 13,8 procenta a dovoz o 15,5 procenta. "Rychlý dovoz tlumí dobré výsledky českého exportu, to bude scénář pro tento rok," komentoval výsledky ekonom Raiffeisenbank Michal Brožka.

V porovnání se stejným měsícem loňského roku se vývoz zvýšil o 1,4 procenta a dovoz o 6,4 procenta.

Vlivem posílení koruny vůči euru a zejména k dolaru rostl zahraniční obchod rychleji v přepočtu na eura (vývoz o 17,4 procenta a dovoz o 19,2 procenta) i na dolary (vývoz o 26,1 procenta a dovoz o 28 procent).

V prosinci byl obchod s cizinou ve schodku 3,2 miliardy korun, za celý loňský rok skončil zahraniční obchod Česka především díky vývozu automobilů přebytkem 47,3 miliardy korun, což byl nejlepší výsledek v historii.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK