Růst slovenské výroby v lednu prudce zrychlil na 17,5 pct

07.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 7. března (ČTK) - Meziroční tempo růstu průmyslové výroby na Slovensku se v lednu téměř zdvojnásobilo na 17,5 procenta z prosincových devíti procent. Produkce tak zaznamenala nejvýraznější zvýšení za nejméně sedm let. Oznámil to dnes statistický úřad. Údaje jsou očištěné od vlivu počtu pracovních dnů.

Na růstu průmyslu se podílela zejména výroba dopravních prostředků, která se zvýšila o 126 procent. V expanzi automobilového sektoru se pravděpodobně projevil nárůst produkce v nových slovenských závodech automobilek PSA Peugeot Citroën a Kia Motors.

O více než 20 procent se zvýšila produkce v dřevařství, hutnictví, strojírenství a výrobě elektrických a optických zařízení. Bez započítání výroby energie a těžby stoupla průmyslová produkce o 24,6 procenta po prosincovém nárůstu o 12,6 procenta. Bez očištění od vlivu počtu pracovních dnů růst výroby zrychlil na 18,7 procenta z předchozích 7,2 procenta.

Slovensko nyní patří mezi nejrychleji rostoucí světové ekonomiky. Statistický úřad tento týden oznámil, že růst slovenského hrubého domácího produktu loni zrychlil na rekordních 8,3 procenta z šesti procent v předchozím roce.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK