ČSA pronajaly jedno z letadel dálkové flotily na rok do Indie

07.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. března (ČTK) - České aerolinie pronajaly jedno z letadel dálkové flotily, stroj Airbus A310, na jeden rok indickému dopravci Air India. ČTK to dnes sdělila mluvčí ČSA Daniela Hupáková. Pronajaté letadlo létalo do ledna na lince z Prahy do Dubaje, firma však spoj jako dlouhodobě ztrátový zrušila. Od pronájmu ČSA naopak očekávají výnos v řádech stovek milionů korun.

Dohodu uzavřely obě letecké společnosti na 12 měsíců, během kterých ČSA Indům poskytnou letoun i s posádkou složenou ze dvou pilotů a hlavního stewarda. V ceně pronájmu je i pojištění a údržba stroje. Letoun bude mít základnu v Mumbaí (Bombaj), odkud bude od dubna pravidelně létat do Bangkoku, Hong Kongu, Dillí a Kuala Lumpuru.

České aerolinie vlastní celkem čtyři letadla typu A310, které využívají na dálkové trasy. Osud dálkové flotily je však nejistý, neboť její provoz je dlouhodobě ztrátový. ČSA přitom nyní procházejí restrukturalizací, která má firmu vrátit zpět k ziskovému hospodaření.

Jak již dříve oznámil prezident ČSA Radomír Lašák, o dalším provozu dálkové flotily rozhodne vedení do srpna letošního roku. Pokud se prokáže, že Airbusy A310 jsou nadále ztrátové, vedení rozhodne o jejich prodeji, naznačil Lašák v listopadu.

Ve třech čtvrtletích 2006 vykázala firma ztrátu 324 milionů korun; hospodářské výsledky za celý rok zveřejní na ve čtvrtek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK