Koruna mírně oslabila na 28,17 Kč/EUR

07.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. března (ČTK) - Česká měna téměř nereagovala na dnešní statistiky o lednovém zahraničním obchodu ani o loňské průměrné mzdě a pouze mírně oslabila vůči euru na 28,17 Kč/EUR. Proti dolaru se koruna drží na úterním závěru 21,46 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

Zahraniční obchod skončil v lednu přebytkem 11 miliard korun, což bylo o miliardu méně než před rokem. Analytici odhadovali rekordní přebytek 14 miliard korun. Průměrná hrubá měsíční mzda v České republice se loni zvýšila o 1226 korun na 20.211 korun.

"Koruna nevykazuje výraznější pohyby a i po zveřejnění českých makrodat zůstává usazená kolem 28,15 Kč/EUR," uvedl Tomáš Vlk z Patria Online. Data by mohla podle něj přispět k mírným ztrátám, avšak nelze čekat trvalejší vliv na korunu. Klid dnes panuje také u ostatních měn ve střední Evropě, a rovněž eurodolar zůstává stále na podobné úrovni, dodal Vlk.

Statistika zahraničního obchodu byla podle analytika Next Finance Vladimíra Pikory pro spekulanty zklamáním. "Obchodníci ale vědí, že přebytek 11 miliard není důvodem k výprodeji koruny. To, co v poslední době skutečně žene kurz koruny, jsou spekulace na jiné měny financované korunou," uvedl.

Na eurodolarovém trhu podle Vlka chybějí nové impulzy a dolar se drží na 1,3120 USD/EUR. Trh zatím vyčkává na čtvrteční jednání Evropské centrální banky a páteční data z amerického trhu práce. "Tyto události pak mohou určit další vývoj eurodolaru," dodal Vlk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK