Provozní zisk E.ON loni stoupl díky růstu cen

07.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Düsseldorf 7. března (ČTK) - Německý energetický gigant E.ON loni zvýšil provozní zisk o 12 procent na 8,15 miliardy eur díky stoupajícím cenám elektřiny a plynu na jeho dvou největších trzích, tedy v Německu a Británii. Oznámila to dnes firma, jež působí rovněž v České republice.

Provozní zisk překonal očekávání analytiků, kteří jej odhadovali na 8,04 miliardy eur. Tržby stouply o více než pětinu na 67,8 miliardy eur. Čistý zisk se však snížil na 5,06 miliardy ze 7,41 miliardy eur v roce 2005, kdy byl podpořen jednorázovými příjmy z prodeje aktiv.

Firma uvedla, že v letošním roce očekává mírný nárůst čistého i provozního zisku. Prognózu pro příští rok však neposkytla kvůli nejistotě ohledně vývoje ekonomiky, regulačních podmínek a konkurenčního prostředí. Společnost E.ON se nyní snaží o získání španělského konkurenta Endesa, za kterého nabídla 41 miliard eur, připomíná agentura Reuters.

Energetické společnosti působící pod značkou E.ON dodávají elektřinu, zemní plyn a související služby více než 25 milionům zákazníků v Evropě a USA. V České republice firma E.ON podniká od roku 2000 a v roce 2001 získala většinové podíly v Jihomoravské a Jihočeské energetice. Skupina působí rovněž v českém plynárenství.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK