Firmy nabízejí lidem na tři desítky výhod

07.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. března (ČTK) - Až tři desítky různých nabízených zaměstnaneckých výhod napočítali autoři průzkumu společnosti Robert Half International (RHI) při svém průzkumu mezi uchazeči o práci. K těm nejrozšířenějším patří stravenky, jazykové kurzy či týden dovolené navíc, objevují se ale i ty méně obvyklé, například cenově výhodné letenky či v případě pivovarů poukázky na odběr piva. RHI zároveň upozorňuje firmy na to, že některé výhody se rychle mohou pro zaměstnance změnit v nevýhodu.

"Z našeho průzkumu vyplývá, že mezi nejběžnější benefity se řadí stravenky, občerstvení a nápoje na pracovišti, jazykové kurzy a týden dovolené navíc," uvedl manažer RHI Aleš Křížek. Najít jednu ideální obecně platnou zaměstnaneckou výhodu je ale podle jeho slov téměř nemožné, v každém oboru se pořadí nejvíce rozšířených i nejčastěji vyžadovaných výhod poněkud liší.

K dalším výhodám patří podle průzkumu RHI firemní víkendové akce, penzijní připojištění či mobil i k soukromému využití. Další firmy nabízejí proplácení městské hromadné dopravy či příspěvky na školení.

Poněkud se liší nabídka ze strany firem u manažerských pozic, která ale často souvisí s výkonem zaměstnání daného vedoucího pracovníka. Rozšířené je proto poskytování notebooku s možností připojení k internetu, služební automobil, možnost práce z domova a odborné vzdělávání.

Pokud podniky nabízejí uchazečům o práci či svým pracovníkům zaměstnanecké výhody, měly by dát podle firmy pozor, aby se z výhody nestala nevýhoda. Například mít služební mobilní telefon i k soukromým hovorům je mnohými považováno za bonus. Na druhou stranu to ale také zároveň znamená, že lidé téměř neustále dostupní na telefonu mohou v případě aktuálních pracovních problémů trávit v práci i večery a víkendy.

Občas se nabízená výhoda může také negativně firmě vrátit, jako například u příspěvků na sport. "Příspěvky na sport jsou oblíbeným benefitem, dokud se jim nezraní půlka vývojového týmu," řekl s nadsázkou manažer RHI za oblast IT a telekomunikací Jan Bílek.

Největší nedostatek pracovníků je podle zástupců firmy v Praze, to je také důvod, proč firmy výhody nabízejí - aby zaměstnance získaly nebo jej udržely. "Pokud investor přijde do kraje, kde je třeba desetiprocentní nezaměstnanost, tak pak i samotná mzda je už motivující," podotkl Křížek.

Průzkum uskutečnila firma, která se zaměřuje na vyhledávání kvalifikovaných zaměstnanců zejména v Praze a okolí, od 1. října do 20. prosince loňského roku na základě pohovorů s uchazeči o práci. Podle RHI byla data získána z rozhovorů se zhruba 800 lidmi.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK