Jawa chce nahradit populární třistapadesátku novým čtvrtlitrem

07.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. března (ČTK) - Týnecký výrobce motocyklů Jawa Moto chce v letošním roce zaplnit díru na trhu po klasické třistapadesátce novým čtyřtaktním dvouválcem o objemu 250 ccm. Stroj firma představila na pražské výstavě Motocykl a s jeho uvedením na český trh počítá v květnu. Řekl to generální ředitel firmy Vladimír Zasadil.

Cena by se měla pohybovat kolem 60.000 až 65.000 korun, což je v dané kategorii nejméně na trhu. "Novým modelem chceme zaplnit díru na trhu a uspokojit poptávku, která po ukončení prodeje Jawy 350 vznikla," řekl Zasadil. Očekávaný počet prodaných kusů pro letošní rok však nechtěl komentovat. Po představení na českém trhu chce Jawa stroj nabídnout na všech odbytištích, kam dosud směřovala Jawa 350.

Nová dvěstěpadesátka podle Zasadila velkou část dílů převzala od dosluhujícího dvoutaktního stroje Jawa 350 Basic, což se příznivě projevilo na ceně. Jawa 350 se od poloviny loňského roku nesmí v Česku a dalších zemích EU prodávat, protože neplní ekologické normy. Motor nové Jawy naopak díky katalyzátoru a přídavnému spalování výfukových plynů plní normu Euro 3.

Před třemi lety se Jawa po 40 letech vrátila k výrobě velkého čtyřtaktního motocyklu, když představila řadu založenou na jednoválcovém motoru Rotax o objemu 650 ccm. V současnosti nabízí tři modely. Vedle toho jsou v nabídce společnosti čtyřdobé jednoválce o objemu 50 a 125 ccm a stále vyráběná Jawa 350, která je určená mimo trhy EU.

Jawa Moto vznikla v roce 1997 jako nástupce tradičního výrobce motocyklů, který disponuje chráněnou značkou Jawa. Firma patří do skupiny kolem podnikatele Antonína Charouze, zaměstnává kolem 300 lidí a loni vyrobila 1000 motocyklů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK