Rada ČT chce rozšířit podmínky pro určení výše odměn šéfa ČT

07.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. března (ČTK) - Rada České televize chce kvůli kauze dřívějšího vrchního a programového ředitele ČT Františka Lamberta rozšířit podmínky pro určení výše odměn vyplácených generálnímu řediteli České televize Jiřímu Janečkovi. Vyplývá to z usnesení, které rada přijala na svém dnešním pravidelném zasedání. Odměny v maximální výši 1,2 milionu korun ročně jsou pohyblivou složkou platu šéfa ČT a jejich výše nyní závisí na splnění pěti programových a ekonomických kritérií. Základní plat ředitele České televize činí 140 tisíc korun.

Rada pověřuje předsedu rady projednáním obsahu pracovních podmínek a odměňování generálního ředitele mezi Českou televizí a generálním ředitelem tak, aby byla rozšířena kritéria pro určení výše pohyblivé části mzdy, usnesla se rada jednohlasně s tím, aby předseda Jiří Baumruk předložil příslušný návrh do konce dubna.

K daným ukazatelům pro vyplacení odměn Janečkovi nyní patří udržení sledovanosti ČT a spokojenosti diváků s vysílanými pořady na plánované úrovni, udržení vyrovnaného hospodaření, udržení či překročení plánovaného stavu peněz na účtech a splnění všech usnesení uložených Radou ČT.

Rada chce rozšířením podmínek získat možnost generálnímu řediteli případně snížit celkovou výši platu kvůli jiným pochybením než programovým a ekonomickým v souvislosti s kauzou Lambert.

Lambert vykonával tři a půl roku od svého nástupu v létě 2003 funkci vrchního a posléze programového ředitele, ačkoliv byl dříve členem Lidových milicí, a neodevzdal proto čestné prohlášení. Rada ČT proto před dvěma týdny upozornila Janečka na to, že porušil zákon. Podle zákona nemůže rada šéfa ČT odvolat, aniž by ho v posledních 12 měsících písemně neupozornila na pochybení vyjmenovaná v zákoně.

Původně někteří členové rady zvažovali, že by měla být upravena manažerská smlouva mezi generálním ředitelem a ČT, podle některých názorů ale může rada určit plat šéfovi ČT jednostranně.

"Podle zákona o ČT určuje mzdu generálního ředitele Rada ČT," uvedl mimo jiné člen rady ČT Petr Uhl. Podle něj není rada smluvní stranou dosavadní manažerské smlouvy mezi šéfem ČT a Českou televizí, a proto se k ní nemusí vyjadřovat. Určení platu Janečka radou ČT je podle něj jednostranný akt. "Proto rada ČT může určit mzdu a její náležitosti výměrem," uvedl.

Janeček se nakonec v případě Lambert rozhodl pro řešení, ve kterém jej přeřadil na nižší funkci finančního ředitele a podal určovací žalobu k soudu. Soud by měl určit, zda může Lambert tuto funkci nyní vykonávat. Podle některých právních výkladů se totiž od Nového roku po vstupu v platnost nového zákoníku práce již lustrační zákon na Lambertovu funkci nevztahuje.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK