Koruna mírně posílila na 28,14 Kč/EUR

07.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. března (ČTK) - Česká měna téměř nereagovala na dnešní statistiky o lednovém zahraničním obchodu ani o loňské průměrné mzdě a pouze mírně posílila vůči euru na 28,14 Kč/EUR, kde stála před 17:00. Proti dolaru se koruna držela na úterním závěru 21,46 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

"Kurz se po celý den držel v úzkém pásmu mezi 28,14 až 28,18 Kč/EUR. Riziko pro závěr týdne vidíme na straně spíše slabší koruny," uvedl analytik Komerční banky Jan Vejmělek. Koruna nereagovala na zveřejněné statistiky; stejně tak ji nechal v klidu mírně oslabující dolar, doplnila analytička Next Finance Markéta Šichtařová.

Koruna je podle ní v klidu proto, že v poslední době kvůli rostoucímu odporu k riziku utichly rozšířené spekulace využívající úvěry v korunách k financování spekulací na pohyb jiných měn rozvíjejících se trhů. "Koruna se v nejbližších dnech bude podle nás dál držet bez stabilního trendu v pásmu 28,04 až 28,32 Kč/EUR. Brzy však začne opět posilovat," odhadla.

Zahraniční obchod skončil v lednu přebytkem 11 miliard korun, což bylo o miliardu méně než před rokem. Analytici odhadovali rekordní přebytek 14 miliard korun. Průměrná hrubá měsíční mzda v České republice se loni zvýšila o 1226 korun na 20.211 korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK