Euro OnLine: Agrobanka půjde do konkurzu

07.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. března (ČTK) - Dozorčí rada Agrobanky bude ve čtvrtek 8. března projednávat podání návrhu na prohlášení konkurzu. S odvoláním na člena dozorčí rady a předsedy Sdružení menšinových akcionářů Agrobanky Jiřího Kellnera to píše server Euro OnLine.

"Je velmi pravděpodobné, že zítra dozorčí rada doporučí likvidátorovi, aby co nejdříve podal návrh na konkurz. Společnost Agrobanka Praha a. s. v likvidaci je jednoznačně předlužená, takže ani nic jiného nezbývá," řekl serveru Kellner.

Podle serveru tak hrozí, že v konkurzní podstatě skončí GE Money Bank. "Předpokládám, že správce konkursní podstaty poté zahrne do konkursní podstaty i českou GE Money Bank," cituje Kellnera.

Podle Mluvčí GE Money Bank Evy Chaloupkové jde ale o právně nepodloženou spekulaci.

"GE Money Bank, a.s. koupila část Agrobanky Praha v roce 1998 v otevřeném výběrovém řízení a pod dohledem ČNB zcela v souladu se všemi zákonnými normami. Agrobanka Praha byla v té době v nucené správě, což bylo způsobeno její finanční situací. Společnost Agrobanka Praha je samostatná společnost, která již nemá s GE Money Bank žádné společné aktivity. GE Money Bank, a.s. naprosto odmítá všechny spekulace, že by mohla být zahrnuta do konkursní podstaty týkající se majetku Agrobanky Praha. Tyto nároky jsou právně neopodstatněné," uvedla Chaloupková.

Agrobanka byla založena v březnu 1990. Do nucené správy se dostala na podzim 1996. Nucený správce v roce 1998 prodal její zdravou část společnosti GE Capital a z této části po doplnění kapitálu vznikla současná GE Money Bank.

GE Money Bank podniká v České republice na základě licence udělené Českou národní bankou. Je součástí jedné z nejsilnějších a nejrespektovanějších společností na světě - General Electric (GE), která má nejvyšší možný rating AAA. GE Money má aktiva ve výši 190 miliard USD a působí v 52 zemích po celém světě, doplnila Chaloupková.

V Česku GE Money Bank spravuje kolem 700.000 běžných účtů, přičemž tento počet neobsahuje spořící účty a termínované vklady. Banka je v tomto ohledu na tuzemském trhu na čtvrtém místě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK