Greenspan: Pokles realitního trhu v USA je u konce

07.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 7. března (ČTK) - Americký realitní trh má zřejmě to nejhorší za sebou a prodej domů už by se neměl snižovat. Řekl to bývalý předseda Rady guvernérů americké centrální banky (Fed) Alan Greenspan. Nyní prý jde o to, aby se doprodaly nadměrné zásoby. Greenspan hovořil také o situaci na devizových trzích, k níž řekl, že u spekulativních transakcí 'carry trades' by v určitém okamžiku měla nastat zásadní změna.

Greenspan už rok nestojí v čele americké centrální banky, avšak jeho vliv na finanční trhy je stále obrovský. Minulý týden způsobil na trhu značné obavy, když řekl, že největší ekonomika světa možná do konce letošního roku sklouzne do recese. Krátce na to ale přispěchal se svým názorem nynější šéf centrální banky Ben Bernanke a řekl, že žádné známky recese nevidí.

Takzvané 'carry trades' jsou nyní v centru pozornosti. Tyto transakce, při nichž se využívá rozdílů v úrokových sazbách, minulý týden patrně stály za turbulencemi na finančních trzích. Jako financující měna se při takových transakcí hojně využívá japonský jen, který je velmi likvidní, a s nimž byly dlouhá léta spojeny téměř nulové úroky.

Ke změně postoje spekulantů vůči transakcím 'carry trades' vedlo několik důležitých momentů. K těm hlavním patří postoj činitelů japonské vlády, kteří se v zásadě přidali na stranu tamní centrální banky a uvedli, že zemi už zřejmě nehrozí riziko deflace. Důležitý byl i názor, který sdělil bývalý vysoký činitel japonského ministerstva financí Eisuke Sakakibara. Podle něj by japonská centrální banka měla opět sáhnout ke zvýšení úroků.

V situaci, kdy jsou rozhodující činitelé přesvědčeni, že Japonsku nehrozí deflace, a kdy se objeví vlivný hlas nabádající k dalšímu zvýšení úroků, by se mohly 'carry trades' v japonské měně stát velmi rizikové. Výstup z těchto pozic zpravidla provází silný růst kurzu, což bylo znát i v minulých dnech u jenu.

Greenspan slova o recesi, která pronesl minulý týden, v úterý zopakoval. Už ale nehovořil tak kategoricky. Podle agentury Bloomberg je riziko recese v USA do konce letošního roku asi třetinové. "Už zažíváme šestý rok expanze a v důsledku toho se může objevit nerovnováha," řekl Greenspan. Běžné podle něj bývá, že konjunkturální cykly jsou kratší.

Greenspanovy názory podle agentury Reuters kontrastují s názory nynějšího šéfa Fedu Bernankeho. Ten minulý týden členům Kongresu řekl, že podle něj by ekonomika v letošním roce mohla ještě posílit. Bloomberg tvrdí, že tímto komentářem Bernanke pomohl k zotavení akciovým trhům, které předtím zastihl výprodej.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK