Carrefour zažívá personální rošádu, mění se i jeho akcionáři

07.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 7. března (ČTK) - Francouzský řetězec Carrefour prochází den před oznámením loňských výsledků hospodaření personální rošádou a spekuluje se, že druhý největší provozovatel hypermarketů na světě čeká období nejistoty. Své funkce se vzdal předseda správní rady Luc Vandevelde a na jeho místo nastoupí devětašedesátiletý Robert Halley z vlivné rodiny Halleyů. Ta je největším akcionářem Carrefouru.

Vandeveldeho rezignace je překvapivá a přichází pár hodin po zprávě, že 9,8 procenta akcií Carrefouru nashromáždily investiční firmy Groupe Arnault a Colony Capital. Jejich vstup do Carrefouru je prý strategického rázu.

Groupe Arnault je investičním nástrojem francouzského miliardáře Bernarda Arnaulta, který se zjevně snaží prosadit v Carrefouru zásadní změny. Podle analytiků je to důvod, proč se kormidla ujal jeden z členů rodiny Halleyů. Arnault chce řetězec zřejmě přimět k prodeji nemovitého majetku, a zajistit tak jeho rychlejší růst.

Carrefour Vandeveldeho rezignaci oznámil jen velmi stručně, poděkoval mu za působení ve firmě a sdělil, že jeho rozhodnutí je v zájmu firmy i jejích akcionářů. Rodina Halleyů má 13 procent akcií Carrefouru a ovládá zhruba 26 procent akcií s hlasovacími právy. Výkonný ředitel firmy José Luis Duran má údajně nadále důvěru Halleyů.

Arnault je nejbohatším Francouzem a zpráva, že se chystá zaútočit na Carrefour, poslala akcie řetězce vzhůru. Později se ale kurz akcií snížil. Analytici upozorňují, že o Vandeveldeho osudu bylo pravděpodobně delší dobu rozhodnuto. Vandevelde totiž opustil Halleyův holding a koupil akcie firmy. V tu chvíli se začalo spekulovat, že se patrně pokusí Carrefour převzít na vlastní pěst, respektive s některým z investorů.

Zprávu o Vandeveldeho rezignaci jako první přinesl ve své elektronické verzi americký list The Wall Street Journal. Personální přetřes byl zřejmě překvapivý i pro lidi z Carrefouru, protože zástupci řetězce byli zpočátku nedosažitelní, a později odmítali komentář. Rodina Halleyů pouze uvedla, že Arnault získal podíl v Carrefouru bez jejího vědomí. Arnault podíl nakoupil společně s podniky Colony Capital a Axon Capital.

Pokud by Arnault Carrefour donutil k prodeji nemovitostí, firmě by to zřejmě velmi pomohlo. Lze tak usuzovat mimo jiné z vývoje akcií Carrefouru, které po této zprávě zpevnily až o pět procent a dostaly se nejvýše od roku 2002. Carrefour tak bude zřejmě čelit podobným nájezdům, s nimiž teď bojuje nizozemský řetězec Ahold. I o něj se zajímají fondy soukromého kapitálu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK