Spotřebitelské ceny rostly v únoru rychleji

08.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. března (ČTK) - Meziroční tempo růstu spotřebitelských cen v únoru zrychlilo na 1,5 procenta z lednových 1,3 procenta. Oznámil to Český statistický úřad. Proti lednu, kdy údaje poprvé vzešly z nového spotřebního koše, se ceny v únoru zvýšily o 0,3 procenta. Za meziměsíčním růstem stálo hlavně zdražení alkoholických nápojů a tabáku, bydlení, rekreace a kultury. Analytici podobný vývoj očekávali.

Meziroční inflaci ovlivnilo zrychlení tempa růstu cen alkoholických nápojů a tabáku, kde ceny tabákových výrobků vzrostly o šest procent proti lednovým 3,1 procenta. Tempo růstu zrychlilo i v oddíle pošty a telekomunikace, a to kvůli meziměsíčnímu snížení cen veřejných telekomunikačních služeb v únoru 2006.

Ceny vodného se meziročně zvýšily o 6,4 procenta, stočné podražilo o šest procent, elektřina o 7,9 procenta a tuhá paliva o 16,7 procenta. Čisté nájemné v bytech s regulovaným nájemným stouplo o 8,3 procenta a v bytech s tržním nájemným o 1,1 procenta.

Druhý nejvyšší vliv na růst cenové hladiny měly ceny v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje. Výrazný růst zaznamenaly brambory, a to o 103,1 procenta, dále plodové a ostatní zeleniny o 13,3 procenta a 6,4 procenta. Pekárenské výrobky a obiloviny podražily o 11,6 procenta.

Opačným směrem se projevilo snížení cen pohonných hmot o 6,6 procenta a osobních automobilů o 2,2 procenta. Levnější byly i velké přístroje pro domácnost (pokles o čtyři procenta) a malé domácí spotřebiče o 3,4 procenta. Ceny zemního plynu se snížily o 8,2 procenta. Mírného snížení se dočkaly i ceny některých potravin.

Meziměsíční zvýšení cen ovlivnilo zdražení tabákových výrobků o 3,3 procenta v důsledku zpožděného vlivu zvýšení spotřební daně loni v dubnu. Za mírným růstem cen bydlení stálo zdražení tepla a teplé vody a tuhých paliv shodně o procento. U rekreace a kultury podobně jako v minulých letech vzrostly zejména ceny dovolených s komplexními službami.

Ceny sociální péče stouply o 12 procent poté, co se projevily změny zákona o poskytování sociálních služeb. Nepatrný nárůst cen potravin ovlivnily zejména vyšší ceny rýže o 2,4 procenta, brambor o 4,5 procenta a kávy o 2,6 procenta.

Na druhou stranu již šestý měsíc pokračovalo zlevňování pohonných hmot, v únoru o 2,6 procenta, upozornil ČSÚ.

Míra inflace vyjádřená přírůstkem průměrného indexu spotřebitelských cen za posledních 12 měsíců proti průměru předchozích 12 měsíců byla v únoru 2,3 procenta, což je o 0,1 procentního bodu méně než v lednu 2007.

Ve srovnání s Evropskou unií je inflace v ČR pod průměrem. Ve 27 zemích EU byl podle předběžných údajů Eurostatu meziroční přírůstek průměrného harmonizovaného indexu spotřebitelských cen v lednu 2,1 procenta. Nejvíce vzrostly ceny v Maďarsku o 8,4 procenta a Lotyšsku o 7,1 procenta. Nejméně to bylo naopak v Nizozemsku, a to o procento. Na Slovensku zpomalil růst spotřebitelských cen v lednu na 2,2 procenta z prosincových 3,7 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK