Běžný účet platební bilance loni skončil schodkem 134 mld.

08.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. března (ČTK) - Běžný účet platební bilance skončil v loňském roce schodkem 133,8 miliardy korun. Oznámila to Česká národní banka. Ve čtvrtém čtvrtletí vykázal běžný účet deficit 50,4 miliardy korun. Platební bilance vyjadřuje peněžní hodnotu všech ekonomických transakcí mezi zemí a ostatními státy během daného období.

Čistý příliv zahraničního kapitálu poklesl ve čtvrtém čtvrtletí na 44,6 miliardy korun proti 47,2 miliardy ve třetím čtvrtletí. Čistý příliv přímých zahraničních investic byl 29,5 miliardy korun, což znamenalo meziroční pokles o 24,5 miliardy Kč. Za výrazným snížením stály mimořádné výnosy z privatizace v roce 2005.

Přímé investice do české ekonomiky připlynuly v posledním třech měsících loňského roku v souhrnné výši 37,5 miliardy Kč. Z toho 22,2 miliardy směřovalo do navýšení základního kapitálu společností a 20,5 miliardy představuje odhad podílu reinvestovaného zisku pro zahraniční investory. Zbývající částka připadá na úvěrové vztahy vůči investorovi, vyplývá z údajů ČNB.

Z teritoriálního hlediska se zahraniční investice dlouhodobě nemění. Země Evropské unie, které ve čtvrtém čtvrtletí zastupovaly především Lucembursko, Rakousko a Německo, pokryly 95 procent z celkového přílivu přímých investic.

Přímé investice tuzemských podniků do zahraničí ve čtvrtém čtvrtletí meziročně mírně vzrostly na 7,9 miliardy Kč. Investiční akce byly spojeny především s výrobou a rozvodem energií a vody. Směřovaly zejména do Bulharska, Polska a Ruska.

Přebytek obchodní bilance ve čtvrtém čtvrtletí meziročně vzrostl o 5,4 miliardy na 6,6 miliardy korun. Vývoz v běžných cenách se zvýšil o 17 procent při nárůstu dovozu o 16 procent.

V bilanci služeb ve čtvrtém čtvrtletí klesl přebytek meziročně o dvě miliardy na 1,2 miliardy Kč. Nepříznivě se promítl nárůst schodku ostatních služeb a pokles čistých příjmů ze zahraničního cestovního ruchu. V obchodování s dopravními službami se meziročně zvýšily příjmy z potrubní přepravy a příznivější bilance mezi příjmy a výdaji byla patrná u letecké dopravy.

V bilanci výnosů se v loňském posledním čtvrtletí prohloubil schodek o 23 miliard na 55,5 miliardy korun. Zvýšily se objemy vyplacených dividend a náklady spojené se zaměstnáváním cizinců v České republice.

Kapitálový účet skončil ve čtvrtém čtvrtletí přebytkem 5,5 miliardy Kč, meziročně o 3,2 miliardy více. Ve vládním sektoru jsou zahrnuty čisté příjmy České republiky z fondů Evropské unie ve výši 5,2 miliardy. Aktivní saldo ostatních sektorů souviselo především s obchodováním s patentovými právy a emisními povolenkami.

Devizové rezervy ČNB po vyloučení vlivu kurzových rozdílů ve čtvrtém čtvrtletí klesly o 53,6 milionu korun. Na straně příjmů byly inkasovány výnosy z investování devizových rezerv a výdaje byly spojeny s prováděním transakcí pro klienty.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK