Spotřeba plynu v lednu meziročně propadla o 31 pct

08.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. března (ČTK) - Celková spotřeba zemního plynu v Česku v lednu v meziročním porovnání propadla vlivem nezvykle mírného počasí o 31,1 procenta na 1,13 miliardy metrů krychlových. Bylo to nejvyšší tempo změny meziroční spotřeby od května 2004. Spotřeba plynu se meziročně snížila již pátý měsíc po sobě. ČTK informace převzala z webových stránek Bilančního centra, které sleduje a vyhodnocuje dodávky plynu.

Z jednotlivých kategoriích spotřeba domácností propadla takřka o 35 procent na 397,8 milionu metrů krychlových a spotřeba velkoodběratelů o 22,5 procenta na 422,7 milionu metrů krychlových. Průměrná lednová naměřená teplota byla 3,6 stupně Celsia, zatímco v prvním loňském měsíci byl v průměru šestistupňový mráz.

"Důvodem poklesu není jen současná výjimečně teplá zima, ale k dalším vlivům patří i realizace opatření k dosahování úspor ve spotřebě," upozornil generální sekretář České plynárenské unie Josef Kastl.

Menší poptávku po zemním plynu očekávají plynárenské společnosti i v únoru, který měl rovněž k obvyklému zimnímu počasí daleko. "Pokračování teplé zimy v prvních měsících roku 2007 ukazuje na výrazné snížení spotřeby v segmentu pro vytápění," dodal Kastl.

Sestupný trend ve spotřebě zemního plynu v Česku trvá již tři roky. Loni se tuzemská spotřeba zhoršila o 3,1 procenta zhruba na 9,26 miliardy metrů krychlových. Plynárenské firmy chtějí rozšířit možnosti využití plynu v dopravě a pro kombinované jednotky. Podle Energetického regulačního úřadu bylo v tuzemsku předloni zhruba 2,8 milionu odběrných míst plynu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK