Říman navrhne zrušení registračních pokladen

08.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. března (ČTK) - Ministr průmyslu a obchodu Martin Říman navrhne vládě zrušení registračních pokladen, které měly být původně v obchodech či restauracích zavedeny již od 1. ledna letošního roku. Poslanci napříč politickým spektrem ale loni rozhodli o odkladu této povinnosti o 12 měsíců, tedy na začátek roku 2008. Podnikatelé již dříve záměr zrušit registrační pokladny přivítali.

"Návrh zákona na rušení registračních pokladen je již v připomínkovém řízení a v průběhu několika týdnů ho projedná vláda. Věřím, že se pak ve sněmovně najde většina pro jeho podporu," uvedl Říman v internetové diskusi zpravodajského serveru Novinky.cz. Podle dřívějšího vyjádření Římana nemá povinné zavedení registračních pokladen žádný smysl a zatížilo by živnostníky.

Povinné registrační pokladny původně prosadila ČSSD jako nástroj na omezení šedé ekonomiky. Sociální demokraté si od jejich zavedení slibovali lepší výběr daní a zabránění daňovým únikům. ČSSD později souhlasila s odložením této povinnosti na začátek roku 2008.

Stát se loni pomocí daňových slev snažil přimět co nejvíce obchodníků k nákupu a evidenci registračních pokladen ještě do konce června, tehdy opoziční ODS však slíbila, že v případě volebního vítězství tuto povinnost zruší. Podnikatelé se proto do nákupu pokladen nehrnuli a registrační pokladny navzdory lákadlu daňových slev do konce loňského června přihlásila úřadům jen zhruba tisícovka obchodníků a restauratérů.

Podnikatelé tvrdí, že registrační pokladny s fiskální pamětí znamenají zvýšené náklady nejen pro firmy, ale i pro státní správu. "Náročnější je také manipulace při opravách a revizích, stejně jako administrativa finančních úřadů spojená s jejich provozem," řekl již dříve ČTK prezident Hospodářské komory Jaromír Drábek. Se zrušením registračních pokladen souhlasí Sdružení podnikatelů a živnostníků ČR, které podnikatele nabádalo, aby si pokladny nekupovali.

Registrační pokladny se vlády snažily v zemi neúspěšně zavést už od roku 1996. Předností elektronických fiskálních pamětí v pokladnách je podle ČSSD to, že zdokumentuje všechny operace pokladny od jejího uvedení do provozu. Falšování údajů a krácení tržeb by bylo obtížnější. Podle dřívějšího odhadu bývalého ministra financí Bohuslava Sobotky (ČSSD) by roční výnos ze zavedení pokladen činil zhruba miliardu korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK