Asociace i MF tvrdí, že internetové sázení je stále v rukou státu

08.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. března (ČTK) - Evropská loterijní asociace i české ministerstvo financí tvrdí, že internetové sázení je stále v rukou státu. Z analýzy asociace vyplývá, že členské státy mohou za určitých podmínek omezit hazardní hry a sázení prostřednictvím licencí. Zahraniční internetoví provozovatelé tedy působí v ČR bez povolení ministerstva financí, a tudíž v rozporu se zákonem, sdělila loterijní společnost Sazka, která je členkou asociace. Princip národní regulace zůstává zachován i podle ředitele loterijního odboru ministerstva financí Petra Vrzáně.

Asociace proto přivítala rozsudek Evropského soudního dvora týkající se Itálie. "Ačkoli rozsudek se přímo týká Itálie, Evropská loterijní asociace vítá skutečnost, že potvrzuje pravomoci členských států EU v oblasti sázek a loterií," uvedl mluvčí Sazky Zdeněk Zikmund. Hospodářské noviny ale dnes uvedly, že soud v případě firmy Placanica, která provozuje sázení v Itálii, připomenul, že žádný členský stát nesmí omezovat sázení zahraničních firem v rámci unie.

"O žádný průlomový rozsudek nejde, případ Placanica řešil podmínky licenčního řízení v Itálii a Itálie změnila legislativu tak, aby neodporovala primárnímu právu," reagoval Vrzáň.

V Česku je i podle Vrzáně nadále provozování internetových her nelegální, protože žádná firma nemá k této činnosti povolení. V češtině přitom operuje více než desítka zahraničních provozovatelů internetového sázení a roční objem přijatých sázek se odhaduje na miliardy korun.

Jeden z provozovatelů, firma bwin, ale s poukazem na rozhodnutí stejného soudu tvrdí, že bwin může v Česku operovat i bez licence získané od českých úřadů. Jeden z výroků soudu podle zástupce bwin Jindřicha Rajchla zní, že články 43 a 49 smlouvy o ES musejí být interpretovány tak, že zakazují národním legislativám omezit přístup na herní a sázkový trh společnostem, jejichž akcie jsou veřejně obchodovány na regulovaných trzích. Smlouva o ES je dle Rajchla ústavním zákonem ČR a je předpisem vyšší právní síly než český loterijní zákon.

Akcie bwin se obchodují na burze a za pouhé dva dny po publikování rozsudku posílily o více než 30 procent. "Trh tak zcela jednoznačně ukázal, že rozsudek má výrazně liberalizační charakter a že umožňuje bwinu volně operovat na území členských států EU," doplnil Rajchl.

MF podává již několik let trestní oznámení na zahraniční internetové firmy a spolupracuje s policejním prezidiem. Navrhlo Radě pro rozhlasové a televizní vysílání zákaz reklamy na tento typ sázení. Rovněž doporučilo zakázání vedení účtů pro toto sázení u bank. "To si však vyžádá novelu bankovního zákona," upozornil Vrzáň.

České sázkové firmy by měly o rozšíření podnikání o sázení přes internet zájem. Podle MF je jedním z hlavních problémů zamezení sázení osobám mladším 18 let. "Toto je možné splnit pouze v místech, která jsou pod dohledem odpovědných osob, například v hernách a kasinech, které mají za tímto účelem možnost kontrolovat průkaz totožnosti hráčů. Pravděpodobně to (sázení přes internet) tedy nepůjde povolit," shrnul Vrzáň i s poukazem na razantní postup některých zemí, třeba kolébky hazardu Spojených států, proti internetovému sázení.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK