Koruna stála v klidu kolem 28,15 Kč/EUR a 21,45 Kč/USD

08.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. března (ČTK) - Česká měna se i dnes po celý den pohybovala okolo 28,15 Kč za euro, kde stála i před 17:00. Proti dolaru se koruna odpoledne vrátila na úvodních 21,45 Kč/USD. Údaje o únorové inflaci a nezaměstnanosti neměly na kurz vliv. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

"Zatímco okolní regionální měny dnes posilovaly, česká koruna se i dnes držela téměř bez hnutí v úzkém pásmu mezi 28,13 a 28,175 Kč/EUR. Bez odezvy zůstalo jak ranní zveřejnění únorové inflace a nezaměstnanosti, tak i odpolední výstup z tiskové konference České národní banky a Evropské centrální banky," uvedl analytik Komerční banky Jan Vejmělek.

Usazení domácí měny v netradičně úzkém pásmu 28,11 až 28,16 Kč/EUR může podle analytičky Next Finance Markéty Šichtařové znamenat jen klid před větší či menší bouří. "Podivuhodně stabilizovaný kurz se rozhoduje, na kterou stranu se má vydat. My se domníváme, že se nakonec rozhodne pro posílení k euru. Ještě než se tak stane, však může proběhnout několik dní stability," odhadla.

ECB zvýšila sazby na 3,75 procenta. Meziroční tempo růstu spotřebitelských cen v Česku v únoru zrychlilo na 1,5 procenta z lednových 1,3 procenta. Bankovní rada ČNB se rozhodla od ledna 2010 snížit inflační cíl, ve kterém se snaží svou politikou udržet cenový vývoj, ze současných tří procent na dvě procenta. Nový cíl ovšem nemění výhled na vývoj sazeb pro nejbližší období, uvedl na dnešní tiskové konferenci guvernér ČNB Zdeněk Tůma.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK