Americké akcie se vrátily k silnému růstu, nejvíce technologie

08.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 8. března (ČTK) - Ceny amerických akcií se dnes dopoledne opět výrazně zvyšovaly a na trhu je podle analytiků znát mnohem větší stabilita než minulý týden. Ceny se zvyšují u akcií prakticky ve všech odvětvích, největší zisky ale mají technologie. Zájem je rovněž o podniky finančních služeb a maloobchodní firmy.

Ve 12:00 EST (18:00 SEČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 12.290 bodů a proti středečnímu závěru zpevnil o 0,8 procenta. Širší index S&P 500 byl vyšší o jedno procento a pohyboval se v blízkosti 1406 bodů. Podobný nárůst registroval také index Nasdaq Composite, který vystoupil na 2399 bodů.

Wall Street se nechal inspirovat růstem akcií v Evropě a v Asii a podle analytiků je na trhu znát poměrně velká úleva. Propad cen akcií, který před týdnem rozpoutala Čína, totiž na trh vnesl velkou nejistotu. Ta ale nyní do značné míry odezněla, o čemž svědčí index volatility.

Investoři mají největší zájem o sektory, které minulý týden vedly akciové trhy nejvíce dolů. To byly hlavně finanční tituly, které jsou velmi citlivé na změny úrokových sazeb. Tentokrát jim ublížily také dohady o problémech v některých hypotečních bankách.

"V perspektivě šesti až 12 měsíců doporučuji při každém poklesu nakupovat akcie a při každém růstu prodávat dluhopisy," řekl analytik Michael Darda z investiční společnosti MKM Partners. Zdůvodňuje to cenovým nepoměrem, který prý mezi akciemi a dluhopisy snad nikdy nebyl větší.

Zvyšovaly se i kurzy akcií firem, které působí v maloobchodě. Nezabránily v tom ani horší údaje o únorovém prodeji, takže odvětvový index S&P zpevnil asi o 1,6 procenta. V rámci tohoto sektoru měl nad očekávání lepší výsledky řetězec Target, jehož akcie si připsaly 2,7 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK