Aktuálně: Soud vyměřil rekordní pokutu pro taxikáře 250 tisíc

08.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. března (ČTK) - Nejvyšší správní soud vyměřil taxikáři pokutu čtvrt milionu korun za téměř čtyřikrát předražené jízdné, nefungující taxametr a falešné doklady. Soud tak s definitivní platností potvrdil rozhodnutí pražského magistrátu, ministerstva dopravy i pražského městského soudu, které potrestaly provozovatele jedné z pražských taxislužeb. Uvedl to dnes server Aktuálně.cz.

Jde o nejvyšší sankci, jakou Nejvyšší správní soud potvrdil. Případ je důležitý i proto, že ve zdůvodnění soudci odmítli častou obhajobu taxikářů - nefungující taxametr a vydané náhradní doklady.

Taxikář, který pracoval pro odsouzeného provozovatele taxislužby, s výmluvou na porouchaný taxametr vydal kontrolorům pražského magistrátu pouze náhradní doklad. A na něm byly falešné údaje jak o dopravci, tak o vozidle taxislužby. Cena jízdy se navíc místo maximálních možných 130 korun vyšplhala na 496 korun.

Provozovatel taxislužby sice úřadům i soudu předložil doklad o opravě taxametru, ale neuspěl. "Pokud jde o poruchu taxametru coby skutečnou příčinu porušení povinnosti, jde o tvrzení v kontextu okolností případu krajně nevěrohodné," uvedl senát Nejvyššího správního soudu pod vedením Jaroslava Vlašína.

Soud potvrdil i názor úředníků ministerstva dopravy, kteří o uložení vysoké pokuty rozhodli. "Jak správně podotýká ve svém vyjádření ministerstvo, poruchu taxametru jistě není obtížné předstírat," uvedl soud.

Nejvyšší správní soud už také potvrdil ve dvou případech zrušení živnostenského oprávnění právě za to, že taxikáři vydali ručně psané stvrzenky a předražili cesty pro zákazníky. V jednom případě o 50 procent, ve druhém místo 120 korun taxikář naúčtoval 480 korun.

Situace v pražské taxislužbě se podle serveru ale zlepšuje jenom pomalu. Zatímco před čtyřmi lety taxikáři účtovali vyšší cenu, než měli, při každé třetí kontrolní jízdě, loni počet případů klesl na 13,5 procenta.

Taxikářů, kteří nabízejí službu dráž, než mohou, je podle náměstka primátora Rudolfa Blažka nyní 40 až 50. Magistrát mezi nimi provedl dvě stovky kontrol, ukončil sedm desítek správních řízení. Na pokutách uložil 3,5 milionu korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK