Japonské akcie opět posílily

09.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 9. března (ČTK) - Japonské akcie během dnešního obchodování opět posílily. Strojírenské firmy těžily z příznivých údajů o vývoji zakázek a exportéři rostli díky slabší domácí měně. Investoři nakupovali rovněž akcie poskytovatelů spotřebitelských úvěrů kvůli spekulacím o fúzích v tomto odvětví.

Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 se zvýšil o 0,43 procenta na 17.164,04 bodu poté, co ve čtvrtek posílil téměř o dvě procenta, tedy nejprudším tempem od loňského října. Širší index Topix stoupl o 0,54 procenta na 1730,31 bodu.

Japonská vláda oznámila, že strojírenské zakázky v japonském soukromém sektoru, které jsou považovány za klíčový ukazatel kapitálových výdajů, se v lednu zvýšily o 3,9 procenta. Analytici přitom počítali s nárůstem o pouhých 0,5 procenta po prosincovém poklesu o 0,7 procenta.

Analytik Soičiro Mondži ze společnosti Daiwa SB Investments nicméně upozornil, že trh by se mohl dostat pod tlak kvůli přetrvávajícím obavám ohledně americké ekonomiky. "Kapitálovým výdajům v USA v prvním čtvrtletí zjevně dochází dech. Také růst zisků bude v prvním čtvrtletí pravděpodobně nízký," řekl Mondži.

Na devizovém trhu dolar mírně posílil vůči jenu. Investoři nyní čekají na odpolední údaje o únorovém vývoji trhu práce ve Spojených státech, díky kterému by si mohli udělat lepší představu o budoucí měnové politice americké centrální banky.

V závěru tokijského obchodování dolar vůči jenu mírně stoupl na 117,35 JPY ze zhruba 117,15 JPY ve čtvrtek večer v New Yorku. Euro vůči jenu posílilo o 0,4 procenta na 153,34 JPY a vůči dolaru vzrostlo na 1,3150 USD z předchozích 1,3130 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK