Český HDP loni zopakoval rekordní růst o 6,1 procenta

09.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. března (ČTK) - Česká ekonomika v roce 2006 udržela rekordní růst a stejně jako předloni vzrostla o 6,1 procenta. Hlavním tahounem byly spotřební výdaje a tvorba hrubého kapitálu. Uvedl to Český statistický úřad. Analytici očekávali zpomalení tempa růstu.

Ve 4. čtvrtletí růst hrubého domácího produktu činil 5,8 procenta. Po vyloučení sezónnosti a vlivu počtu pracovních dní se ve srovnání se třetím čtvrtletím HDP zvýšil o 1,4 procenta.

ČSÚ upozornil, že při zachování rekordního tempa se výrazně změnila struktura růstu. "Zatímco v roce 2005 mělo klíčovou roli v ekonomickém růstu výrazné zlepšení exportní výkonnosti ekonomiky, v právě uplynulém roce to naopak byly výdaje na konečnou spotřebu a tvorba hrubého kapitálu," uvedl ČSÚ.

Na poptávkové straně vzrostly výdaje domácností na konečnou spotřebu reálně o 4,6 procenta, v běžných cenách to bylo o sedm procent. Hrubé disponibilní důchody se loni zvýšily o 5,8 procenta.

Tvorba hrubého fixního kapitálu byla meziročně vyšší reálně o 7,3 procenta, nejrychleji rostly investice do dopravních prostředků o 25,1 procenta a do strojů a zařízení o 8,5 procenta. Výdaje vládních institucí na konečnou spotřebu v úhrnu vzrostly o 0,3 procenta.

Na nabídkové straně ekonomiky se v rámci zpracovatelského průmyslu, který vzrostl o 14,3 procenta, nejdynamičtěji rozvíjela výroba motorových vozidel, výroba strojů a zařízení či výroba plastových a pryžových výrobků.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK