Firma Multidisplay zastaví na dva týdny výrobu, má málo zakázek

09.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Olomouc 9. března (ČTK) - Hranická továrna na klasické televizní obrazovky Multidisplay, dříve LG.Philips Displays, zastaví na dva týdny výrobu kvůli dočasnému poklesu poptávky. Odstávku podnik chystá na období od 20. března do 1. dubna. Informuje o tom Hranický deník (Deník). Hranickou továrnu koupila v únoru nizozemská společnost CTP Invest. Její generální ředitel Remon Vos tehdy novinářům řekl, že nový vlastník zachová v továrně výrobu obrazovek minimálně v letošním a příštím roce.

"Zaznamenáváme krátkodobý pokles po vakuových obrazovkách. Ten vyplývá z přehnaně optimistických prognóz prodeje v prvním čtvrtletí roku 2007, které vypracovali odborníci na sklonku loňského roku," řekla Deníku mluvčí společnosti Multidisplay Zuzana Fojtíková.

Vzhledem k nedostatku objednávek, které by pokryly v březnu výrobní kapacitu továrny, musí její vedení zastavit výrobní linky. "Učinili jsme vše, aby k tomuto opatření nedošlo, ale bylo bohužel jedinou možností," uvedl ředitel firmy Multidisplay Phil Styles. Ke zmíněnému kroku přistoupilo vedení továrny s vědomím nového vlastníka.

V podobné situaci jsou podle mluvčí továrny i zbývající evropští konkurenti. Snížení poptávky na začátku roku je tradičním trendem. Prognózy na následující měsíce jsou ale pozitivnější. "Ve druhém čtvrtletí očekáváme zlepšení situace," podotkl Styles.

Jeden z pracovníků továrny Deníku řekl, že rozhodnutí vzbudilo mezi lidmi rozruch. "Nedávno nás koupil nový investor a už s námi dělají takové věci. Řekli nám, že budeme od 20. března do 1. dubna doma, s tím, že dostaneme 70 procent platu. Stát bude i linka Jumbo, která má v poslední době nejvíce zakázek," uvedl zaměstnanec závodu.

Další věcí, která budí mezi zaměstnanci dohady, je údajné stěhování výrobních linek do jedné budovy. "Stěhování výrobní linky Large na Jumbo je jednou z možností, které jsou zvažovány za účelem zefektivnění výroby. Nicméně je to jen jedna z cest, které se nabízí," uvedla Fojtíková.

Nizozemská společnost CTP Invest koupila hranický závod za zhruba 40 milionů euro (1,12 mld. Kč). Vedení společnosti už dříve uvedlo, že firma zachová v továrně výrobu obrazovek minimálně v letošním a příštím roce. V následujících pěti letech chce CTP areál rozšířit o další haly, které nabídne investorům. Podle vedení CTP by se díky tomu mohl zvýšit počet zaměstnanců areálu ze současných 1200 na minimálně 2500 až 3000.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK